Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лв.

Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лв.

Независимите икономисти не подкрепят плана на служебния финансов министър Валери Белчев за 10-12 милиарда лева нов държавен дълг догодина. Според тях инфлационният натиск върху горивата и електроенергията помага на държавата да има много повече постъпления в бюджета. Тази тенденция ще се запази и в първите месеци догодина. 

Дори и на фона на повечето социални разходи и необходимостта догодина да се погасяват стари заеми, няма основание да се теглят нови 12 милиарда лева. "Догодина падежи за 2,5 млрд. и 300 млн. облигации на вътрешния пазар - т.е. това са 3 милиарда лева падежиращи емисии - ако извадим от тези 10-12 млрд. нов дълг означава, че министърът си прави сметка като че ли за дефицит между 7-9 милиарда лева, което е кореспондира с неговите анонси за 3% дефицит", заяви Лъчезар богданов от Иниститут за пазарна икономика пред БТВ. 

„Като става въпрос за текущи плащания, без да ги подценяваме разбира се необходимостта от тях, като здравни плащания по пандемията, социални плащания за пенсионерите, дълг трябва да се взима, когато създаваме допълнителна стойност за бъдещите поколения. Т.е. инфраструктура, дългосрочни реформи, мога да си представя една промяна например в държавната енергетика", каза Руслан Стефанов от центъра за изследване на демокрацията. 

Източник/ци: Икономисти за държавния дълг: Няма основания да теглим заем за още 10-12 млрд. лв. - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!