Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Осман Октай: С тази младежка енергия на промяната днес започва нова ера в развитието на България

Осман Октай: С тази младежка енергия на промяната днес започва нова ера в развитието на България

“С откриването на сесията на 47-мото Народно събрание завършва агонията на държавата. Младежите поискаха промяната от площадите на България преди една година, поискаха я и българските избиратели през три поредни избора и два провалени парламента. С тази младежка енергия на промяната днес започва нова ера в развитието на България – от децата на България, децата на родителите, които през 90-та година очакваха промяна и излизаха милиони по площадите на България. Това е ново начало. Както каза президентът Радев, приключи периодът на т. нар. Преход.

Аз винаги съм използвал точната дума за този Преход и затова ще кажа, че днес приключи политико-олигархичният модел “Луканов”, заложен още от Кръглата маса. След 31 години агонизираща и превзета от този модел държава, той приключи”.

Това каза политическият анализатор Осман Октай в интервю за ФАКТИ.

“Президентът Радев днес каза, че в понеделник ще направи консултациите за връчване на мандат. Дали консултациите и самото връчване на мандата ще бъдат в един и същи ден, не е съобщил. Най-нормалното нещо е следващата седмица да се връчи мандат.

По-важното е това, което каза Кирил Петков – че другата седмица ще има сключено коалиционно споразумение. От поведението днес на парламентарните групи на промяната е видно, че те ще подкрепят промяната и Кирил Петков като бъдещ министър-председател. Очаква се след консултациите в понеделник президентът през седмицата да връчи мандат на “Продължаваме промяната”. В рамките на седем дни след връчването на този мандат, България ще има правителство”, коментира той.

“Възможно е някои министри от служебното правителство да бъдат предложени за министри в редовния кабинет от Кирил Петков като бъдещ министър-председател. Разбира се, това е преценка на министър-председателя“, допълни той.

“От днешния дебат в парламента и поведението на “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП е видно, че те са разбрали урока, който им дадоха избирателите. Избирателите очакваха промяната от тях в предходните два парламента, но те се провалиха. Съответно бяха наказани. От тяхното поведение днес е видно, че ще се съобразяват абсолютно със структурата за правителство и министрите, които се предложат от “Продължаваме промяната”, без оглед на квоти и партийно присъствие. Те ще приемат екипа, който бъде предложен от бъдещия министър-председател Кирил Петков. След днешните изказвания и поведение съм убеден в това. Няма да виждаме хора, които са се компрометирали през годините в различни политически формации, участвали в проваления Преход на България”, категоричен беше Осман Октай.

На въпрос дали бъдещата коалиция ще бъде разклатена, когато дойде времето за избор на нови председатели в две от формациите в нея – БСП и “Демократична България”, той отговори: “Аз не очаквам да има сътресения в коалицията, по-скоро сътресения ще има в самите партии. Тяхното оцеляване в бъдеще ще зависи от това как ще подредят собствения си партиен дом – дали ще са разбрали очакването за промяна, идващо от децата на поколението от 90-те години, което очакваше още тогава да започне демокрацията в България. Оставам с впечатлението, че ръководството на “Демократична България” се провали, защото не разбра очакването младото поколение да поеме и тяхната формация.

Днес виждаме, че пак не са си разбрали урока и продължават да предлагат старите лица било то за заместник-председател на Народното събрание, било то за председател на парламентарна група. Очаквах от “Демократична България” да предложат млади, образовани хора от новото поколение, които изразяват младежка енергия, а не посърнали лица. Това говори, че те са до такава степен наранени след изборите, че не могат да мислят в полза на истинската промяна, разбирайки полъха за младежка енергия за подреждането на модерна България”.

Осман Октай коментира и формациите, които ще бъдат опозиция в 47-мото НС. “ГЕРБ днес играят ролята на умряла лисица – това е поведението им от трибуната. Обясняват как са загрижени за България и как ще помагат, ако има смислени решения. Това не отговаря на истината, защото всеки ден виждаме агресията на техния лидер Бойко Борисов в опитите си да дискредитира промяната. ГЕРБ ще опитат да се съпротивляват с всички сили и средства чрез своите представители на ключови позиции в окупираната държава.

Ако ГЕРБ бяха разбрали промяната и този полъх на искането от гражданите на България младежите да поемат управлението и подреждането на модерна, европейска България, още след загубата на изборите в София Бойко Борисов и ръководството на ГЕРБ щяха да оттеглят своя кмет на София и да идат и на предсрочни кметски избори. Ако действително са разбрали смисъла на промяната и новата ситуация в България, няма как техен кмет – без доверието на софиянци, да продължава да управлява. Когато един кмет не разполага с доверието на гражданите на София, няма право да управлява. Такава е логиката и практиката на политиката”, посочи той.

“ДПС продължават да са войнствени, агресивни. Продължават с опитите си да развяват етническата карта, продължават и с нападенията си към президента.

Впрочем парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС не уважиха президента да го посрещнат изправени. Всичко това е показателно, че – след преизбирането на президента Радев, след старта на този парламент, след избора на нов председател на парламента, след избора на ново правителство, те въобще не са разбрали, че са губещата страна на модела “КОЙ” и задкулисието. Всичко това ги поставя в изключително трудна бъдеща изолация, независимо, че днес ДПС подкрепи избора на председател на парламента. Изключително голяма провокация от страна на ДПС беше, че сложиха човека, символизиращ модела “КОЙ”, до председателя на партията. ДПС не осъзнава, че изолира своите региони, своите общини и своите избиратели с тази агресия, в опитите си заедно с ГЕРБ да защити мафията, която превзе държавата до най-малките селища”, каза още той.

“За мен поведението на Костадин Костадинов и “Възраждане” не е изненадващо. През целия парламент те ще имат една и съща позиция. Виждали сме подобна позиция и от “Атака”, и от т. нар. “патриотични” формации през годините и как впоследствие се присламчват към управлението, което им предложи и те да участват в разграбването на държавата. Нищо различно. Единствената роля на “Възраждане” е тези, които биха подкрепили такава агресивна позиция в българското общество, по-скоро да имат представителство в парламента, отколкото да предизвикват сблъсъци на улицата”, завърши Осман Октай.

fakti.bg

Източник/ци: Осман Октай: С тази младежка енергия на промяната днес започва нова ера в развитието на България – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!