Герджиков откупи поста си с по 1/2 заплата от парите за К19, дадени от служебните на СУ

Герджиков откупи поста си с по 1/2 заплата от парите за К19, дадени от служебните на СУ

В деня след загубата на президентските избори и деня преди общото събрание на Софийския университет, на което публично обяви, че ще си подаде оставката, ректорът Анастас Герджиков издава заповед, която мнозина биха нарекли подкуп – бонус 50% върху месечната заплата на всеки преподавател в Алма Матер. Най-интересното е, че тези пари са от средствата, отпуснати от служебното правителство за мерки срещу коронавируса във висшето училище. Лошото е, след като така и така не спазва закона, според който държавните средства се използват в строго съответствие с целта, за която са отпуснати, защо СУ не използва парите да погаси многомилионните си задължения за данъци или за отопление, които има към Столичната община и нейното дружество Топлофикация например.

Лъжа се оказва и публично анонсираната оставка на ректора. По време на общото събрание тя му е поискана от преподавателка, а не е дадена от него, както заблуждава официалното съобщение на Софийския университет.

От СУ съобщиха, че Герджиков е запознал участниците на върховния колективен орган на университета с мотивите си да се кандидатира за държавен глава, което е странно, че не е направил предварително, след като твърдеше, че отдавна бил мислил по темата. А не било станало за дни, понеже ГЕРБ не можеха да убедят никого да се кандидатира с тяхната подкрепа за изборите за президент и получиха премного откази, както сам Б. Борисов разказа. И „изразил готовност да подаде оставката си, ако събранието смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Алма Матер”, пише в комюникето.

По информация на Клуб Z от присъстващи на заседанието не Герджиков е предложил оставката си - той е реагирал на въпрос на доцентка, която е попитала дали няма да я подаде. Ректорът е заявил, че няма такова намерение, но би го направил, ако Общото събрание поиска това. Което означава, че е излъгал в ефира на БНТ в изборната нощ, когато пред Бойко Василев изрично заяви, че ще го стори.

Според съобщението общото събрание обаче е "изразило общо мнение", че той трябва да продължи мандата си, съобщава СУ. Не става ясно как 336-те регистрирани участници на онлайн събранието са изразили "общо мнение", но по информация на Клуб Z гласуване "за" или "против" оставката на Герджиков не е имало. Всякакъв опит да се обсъжда оставката е бил ограничен от негови симпатизанти.

Всъщност, не изборите, а цялостното творчество на Герджиков са основание за неговата оставка – плагиатските скандали с Лъчо Мозъка и Петър Илиев, по които той не е гъкнал, камо ли да е действал,  унищожаването на университетската медия, гоненията срещу преподаватели през 6 г. управление в СУ на бившия зам.-министър от правителството на ДПС и НДСВ. Дори само използването на израза „тройна ДИлема” от професор по старогръцки и латински език е категоричен повод за уволнение на часа. Финансовите скандали също, макар засега заметени от верните на ДПС и ГЕРБ КПКОНПИ и прокуратурата. Напомняме, че той беше отпуснал специален договор на майка си, която в конфликт на интереси е преподавател в СУ, също като съпругата му, като част от 19,5 млн.

Наталия Каменова

Източник/ци: Герджиков откупи поста си с по 1/2 заплата от парите за К19, дадени от служебните на СУ | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!