Политолог: Ще има конфликт между Кирил Петков и президента Радев

кадър бТВ

Проблем между президента и Кирил Петков ще възникне, когато започне отстраняването на служебни министри. Това коментира пред БНТ политологът Димитър Ганев. 

"Изказвам адмирации към провеждането на такъв тип преговори. Това е моделът. Видяхме в предния парламент до къде се стигна без преговори в 46-ия парламент. Друг е въпросът до къде ще доведат. Аз лично подлагам под съмнение ефективността им, защото са пред камери и се търси пиар ефект. Представителите, които участват в тези разговори, казват неща, които хората искат да чуят. Не споменават за непопулярните мерки, които могат да им навредят вреда. Въпреки това, мисля, че преди Коледните празници ще имаме правителство", коментира той. 

"Всички играчи около масата имат интерес от правителството и няма да видим червени линии. Проблемните елементи на пръв поглед са ИТН и БСП. Но ако не се състави правителство, през март отиваме на предсрочни парламентарни избори. И двете партии нямат интерес от това. Политическата логика следва съставяне на редовен кабинет. Лично виждам по-дълъг хоризонт на следващия кабинет. Той ще се разпадне не заради спазване или неспазване на коалиционното споразумение. Парламентарното мнозинство ще се разпадне, когато една от формациите има интерес от предсрочни избори. "Тройната коалиция" беше с подобна конфигурация. Тогава, през 2005 г. се предвиждаше година и половина живот, но тя изкара цял мандат. Проблеми има и те са ясни. Виждат се с невъоръжено политическо око. И четирите формации, които преговарят, нямат интерес от нови избори. На ДСБ обаче ѝ е много трудно да седне на една маса да преговаря с Румен Гечев и Румен Овчаров. Всички формации ще трябва да направят компромиси", каза още политологът.

Според него, новото правителство няма да маха кадри на ГЕРБ, а тези от служебния кабинет, което ще доведе неминуемо до конфликт между държавния глава и евентуалния премиер Кирил Петков. 

Източник/ци: Petel.bg - новини - Политолог: Ще има конфликт между Кирил Петков и президента Радев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!