Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ето кои са министрите в кабинета на Кирил и Асен – Кирил Петков се ядоса...

Имената на новите министри в бъдещия кабинет на Кирил Петков вече са почти ясни. Партиите на промяната обсъждат усилено имена и не скриха, че говорят за постове, въпреки че първо трябва да се обединят около приоритетите в програмите си. ПП, ДБ, ИТН и БСП заформят бъдещото управление в съотношение 7-4-4-3.

„Продължаваме промяната" най-вероятно ще вземе 7 министерски кресла, като при тях твърдо са финансите и МВнР, още повече, че предварително Асен Василев оповести, че той ще се занимава с парите на държавата. Икономистът и IT-инженер Даниел Лорер пък почти сигурно ще поеме външната политика. Премиерският пост ще поеме Кирил Петков, въпреки че се чуха и твърдения, че е възможно сегашният министър-председател Стефан Янев да е на върха на изпълнителната власт. Самият той обаче обясни, че до този момент не е получавал подобна покана.  

Засега се смята, че скандалният МВР-шеф Бойко Рашков ще запази поста си, въпреки че ако остане ще е основната мишена на опозицията в лицето на ГЕРБ. Здравният шеф Стойчо Кацаров обаче най-вероятно ще се прости с министерството си, което се оказа най-атакуваното в тежките времена на епидемията. 

Просветният министър Николай Денков почти сигурно ще продължи да управлява образованието, още повече, че вече заяви, че с удоволствие ще работи с Петков и Василев. Николай Събев 100% поема министерството на транспорта. 

Дали икономиката ще поеме човек на ПП не е сигурно, защото от ИТН особено много настоявали министър да е Любомир Каримански.  

Макар че БСП още не е демонстрирала твърдата си подкрепа за новия кабинет, ако това стане, те ще поемат социалното и здравното ведомство, като територии, които винаги са били техен приоритет.

За социалното ведомство се спряга името на Драгомир Стойнев. 

Бившият водач на соцлистата в Благоевград проф. Георги Михайлов се спряга за заместник на Кацаров.

Усилено се говори, че лидерът на ДБ Христо Иванов вече имал оферта да стане правосъден министър, още повече, че има опит на поста още от времето на Реформаторския блок, когато той бе част от голямата коалиция с ГЕРБ. Ген. Атанас Атанасов пък можело да получи висок пост в службите. Зеленият Борислав Сандов пък вероятно ще се пребори за екологията и околната среда.

Близкият до Радев военен министър Георги Панайотов почти сигурно запазва поста си, още повече, че има рамото на посолството на САЩ. Пламен Абровски от ИТН пъксе очаква да поеме земеделието. 

ИТН предлагали спорта да поеме Радостин Василев, което означава сериозни атаки срещу президента на БФС Борислав Михайлов, тъй като младият кадър е сред най-ожесточените му критици.

Кирил Петков и Асен Василев обсъждат опцията за ново министерство - на иновациите. Още преди време, Петков обясни, че такова звено трябва да има към икономическото ведомство. За поста се гласи Деница Симеонова, която бе началник на кабинета на Асен Василев по време на министерския му мандат.

Кирил Петков се ядоса: Новините с имена на бъдещи министри са фалшиви или опорки

Никакви имена не са обсъждани. Чета от сутрин до вечер имена. Трябва да се разбере много ясно, че не сме говорили за имена с никой. Единственото, което се радвам да кажа, е, че имаме много конструктивни разговори за общите процеси. след това се надявам да проведем разговори и за политиките. Имената ще ги оставим последни. Трябва да имаме общи политики и обща визия, преди да говорим за когото и да е било. Много е добро очакването и всичките ни коалиционни партньори са много конструктивни. Радвам се, че диалогът започна по най-добрия начин.

Това заяви пред журналисти в Пловдив съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по повод тиражираните информации за имената на министрите в бъдещия кабинет.

Източник/ци: Ето кои са министрите в кабинета на Кирил и Асен - Lupa BG

Кирил Петков се ядоса: Новините с имена на бъдещи министри са фалшиви или опорки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!