Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Съпругът на дясната ръка на министър Рашков е в дъното на скандала с нелегалните машини

Двама братя Киркови държат ключа и контрола върху него за софтуера на изборните машини

Бившият премиер Бойко Борисов показа схемата със семейните връзки в ЦИК като разкри, че съпругата на единия IT служител в ЦИК, който отговаря за софтуера, е най-доверената сътрудничка на министър Бойко Рашков във "Вътрешна сигурност" на МВР. Това е Валентина Цолова, а нейният съпруг Тодор Цолов е сред главните действащи лица в аферата с нелегалните машини.

Схемата на семейните връзки сред четиримата експерти в ЦИК, които държат софтуера и поддръжката на машините за гласуване бе онагледена от ГЕРБ. Става дума за т.нар. външни консултанти, наети от ЦИК - Атанас Киров, неговият брат, Пламен Желязков и Тодор Цолов, които се занимават с правенето на изборния чип.

„Атанас Кирков, който изобретява ключа за софтуера, идва от ИТ фирма, където е взимал над 10 000 лв заплата, зарязва и и идва да работи в ЦИК за 2000 лв. Брат му прави същото - отива в ДАЕУ (Държавна агенция за електронно управление), където се занимава с одобрението и контрола над ключа за софтуера, който се държи от брат му. "Въпросът е - няма ли други семейства да се занимават с това?“, запита вчера Тома Биков по повод разкритията.

„Пламен Желязков пък е съдружник с Атанас Шарков, който е бил съветник на настоящия премиер Стефан Янев, на Асен Василев и на ЦИК. Сега е член на ИК на Лозан Панов“, обясни той.

„Тодор Цолов идва от много голяма ИТ компания, в която е получавал повече от 10000 евро. Отива в ЦИК на 2000 лева заплата“, каза той.

Тези консултанти имат пълен достъп до сорс кода на машините за гласуване, право да дописват този код и да надграждат софтуера.

Известно е, че след проведените на 11 юли предсрочни парламентарни избори, софтуерът, ползван за вота, е бил изискан от служебното правителство, без да е ясно по каква причина и защо.

Според ПИК, Валентина Цолова е лично назначение на Бойко Рашков във „Вътрешна сигурност“ и буквално за часове е преместена от ОДМВР-София, където е работела като разследващ полицай. Странно е защо именно на нейния съпруг Тодор Цолов е възложен достъпа до сорс кода на машините за гласуване, право да дописва този код и да надгражда софтуера.

Източник/ци: Борисов: Съпругът на дясната ръка на министър Рашков е в дъното на скандала с нелегалните машини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!