Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК дълго време беше заблуждавана. Доверието към Гешев е изчерпано

.

Доверието към Гешев от страна на Европейската комисия изчерпано. Дълги години Брюксел е бил заблуждаван и не може да чака. ЕК постави въпроса за контрола на актовете на главния прокурор и искат надежден механизъм за контрол.

Това заяви пред Българската национална телевизия правосъдният министър Иван Демерджиев. 

Министерството предвижда законопроект, с който прокурорите, започнали разследване срещу обвинител №1 да могат да бъдат назначени като съдии със същия ранг, след като приключи разследването. Промените в законодателството са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, който съвсем наскоро бе предаден на Брюксел. 

Предвижда се главният прокурор да може да бъде разследван от прокурори с ранг на обвинителите във Върховната касационна прокуратура. Ако има производство, главният прокурор ще бъде отстранен, ще отпадне и йерархичният контрол над актовете на разследващите, дисциплинарната им отговорност и атестирането.

Възможен е и самоотвод. 

Обвинител №1 се превърна в залог за милиардите, които трябва да дойдат от Европа по Плана за възстановяване и устойчивост, нужни за справянето с последствията от пандемията от COVID-19. Лансираните реформи не са обвързани с конкретни срокове в плана. 

Промените обаче могат да се случат само и единствено при работещ парламент. Дали такъв ще има, ще стане ясно след изборите за Народно събрание на 14 ноември.

Източник/ци: ЕК дълго време беше заблуждавана. Доверието към Гешев е изчерпано

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!