Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бивш конституционен съдия за казуса с Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари

Румен Ненков
Румен Ненков

"Решението на Конституционния съд беше предвидимо, фактите бяха ясни за цялото общество", заяви пред БНТ бившият конституционен съдия Румен Ненков по повод казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.

Той обясни, че решението е било очаквано.

"По-тревожно е, че след произнасянето на КС се намериха хора, които преди са се афиширали като правозащитници, изведнъж започнаха да говорят, че приложената конституционна норма е архаична и можело и да не се прилага. Конституционната норма е абсолютно точна, навременна и целесъобразна, отговаря на националния суверенитет на България", категоричен е Ненков.

Той обясни, че конституционна пречка има само за народните представители и членовете на МС, така обаче няма за постовете областен управител, кмет, зам.-министър.

"Не може да си слуга на двама господари. Трябва да избереш на чия страна ще служиш. Ами ако имахме конфликт с Канада", попита Ненков, като припомни случая със споразумението СЕТА.

Другото интересно решение на Конституционния съд тази седмица беше тълкувателното решение относно понятието "пол".

"КС съвсем очаквано каза, че в основата на понятието пол по смисъла на Конституцията, е биологията на човека. Това значи, че държавните органи не могат да узаконяват някакъв трети пол, избран от самия индивид. В последния абзац от решението е казано много ясно, че когато биологията не може да даде ясен отговор за пола на човека, тогава вече неговото мнение има значение", обясни Ненков.

Източник/ци: Бивш конституционен съдия за казуса с Кирил Петков: Не може да си слуга на двама господари - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!