Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нека искрата на будителите ни не угасне в тези кръстопътни времена

.

Първи ноември е - дата в българския календар, изпълненана с История, с Духовност, със Слово и Вяра. На тази дата ние почитаме онези българи, които държаха народния дух буден и просветлен в мрака на тежки времена. Днес те ще бъдат почетени с благодарност. С благодарност и преклонение.

Но и нека бъдат помолени, да са с нас, с тез които днес наричаме себе си българи, да ни дадат сила, за да съхраним искрата на дух и светлина. Нека искрата запалена от Паисий, разгоряла  в борбата на българското духовенство за църковна независимост, възпламенила се като ярка идея за национално самоопределение в идеологията на Раковски, Каравелов и Левски, не угасне днес, в тези неясни, кръстопътни времена! Нека днес отново прославим Народните Будители! Слава и поклон! 

Във връзка с празника, в София ще се състои традиционната церемония по издигане на националния флаг пред сградата на президентството. В 9.00 часа държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме строя на Националната гвардейска част. 

По-късно ще се проведе и церемония по връчване на Почетния знак на държавния глава, с който ще бъдат наградени изтъкнати български учени и читалищни дейци.

Източник/ци: Нека искрата на будителите ни не угасне в тези кръстопътни времена

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!