Покер за ВАША сметка? Покерджия управлява банката за развитие

Зеленият „банкер“ е уволнен от частна банка за неумение да взема компетентни и навременни решения, както и да управлява кредитни сделки.

Покерджия управлява банката за развитие

Българската банка за развитие (ББР) се управлява от Цанко Арабажиев, майстор на покера, разкрива фейсбук страницата на pokernovini.com. В раздел снимки ясно са показани възможностите на Цанко Арабаджиев (Tsanko Arabadzhiev), който скрит зад тъмните очила залага, наддава и блъфира.

Способностите на Цанко Арабаджиев са високо оценени от министър Кирил Петков, който с тактиките на покера няколко дни след като е блъфирал президента, че е само български гражданин и е подписал декларация за липсата на канадско гражданство, на 11 май 2021 г., се опитва да измами и Българската народна банка (БНБ), като депозира документите за одобрение на покерджията Арабаджиев като шеф. БНБ не се хваща на блъфа и установява, че на тази дата Кирил Петков все още не е министър.

В папката с документи са декларирани и неверни и несъществуващи обстоятелства за взети решения от действащия към този момент надзорен съвет. БНБ по-късно с официално прессъобщение информира за действията на Петков.

В последствие, след сериозни съмнения за документна измама и за антидатирани документи от страна на Петков, които не са на бланка на министерството, нямат номер и печат, все пак е променен надзорния съвет и в държавната банка е назначен Цанко Арабаджиев. Въпреки, че Арабаджиев е вписан в търговския регистър на 07.07.2021 г. и това е датата, от която той може да представлява банката пред трети лица, той заедно с колегата си сключва договор за правно обслужване още на 01.07.2021 г., което е нарушение на закона и договорът вероятно е нищожен.

Договорът е с адвокатската кантора, но е с точно посочване на Лена Бориславова, при месечно възнаграждение 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. час. Лена Бориславова също е от групата на „почтените“ и видно от търговския регистър е обслужвала фондацията на Кирил Петков „Център за приложни изследвания и иновации“ и е лектор е там. Съучредител е на „ДА, България“ заедно Петков.

Кой всъщност е Цанко Арабаджиев. Според информация в медиите Цанко Арабаджиев е член на „Зелено движение“ и на изборите на 4 април е кандидат-депутат от „Демократична България“. Същият е уволнен от частна банка заради „липса на умения да планира и организира работата си, както и да управлява и разрешава възникващи проблеми“, което е видно от решение №102/31 март 2015 г. на Върховния касационен съд /ВКС/, с което актът на финансовата институция е потвърден.

Възможно е и банкерите от частната банка точно в този период да са разбрали и за хазартните увлечение на настоящия „почтен“ директор на ББР. Видно от текстовете на решението на съда, Арабаджиев е уволнен с мотивите за „липса на мотивация и инициатива за подобряване на работата, в резултат на което изпълнението на поставените индивидуални цели за периода 01.01.2012 - 31.12.2012 е 54%, а оценката за работата му през 2012 и 2013 г. е незадоволителна“.

Мотивите са допълнени и с „неумение за работа в колектив, несъпричастност към общите задачи и общият резултат, неумение да взема компетентни и навременни решения, да изразява ясно позиция и да защитава предложенията пред кредитния комитет, неумение да управлява кредитни сделки и да отчита движението им, което води до изкривяване на резултатите и нереална времева линия за отделните сделки“. (информация за Цанко Арабаджиев: https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/po-dvama-na-stol-v-nadzora-na-bbr).

Извън тези си постижения, във фейсбук изявите си Арабаджиев, вместо да показва своята експерност, „почтеност и надпартийност“, активно коментира и подкрепя определени политически личности. Но преди това може би ще трябва да отговори и някои въпроси, като например:

- Колко преки кредита е отпуснала ББР по време на неговото ръководство?

- Има ли положителна нотификация от Европейската комисия по шумно рекламираната от Кирил Петков и Асен Василев програма за възстановяне с необезпечени кредити?

- Ако има положителна нотификация, колко кредита, на каква стойност и през коя частна банка са гарантираните от ББР кредите по новата програма на Кирил Петков и Асен Василев?

- Подготвя ли провизиране на обслужвани кредити на действащи и печеливши компании, които в последствие да бъдат принудително обявени за лоши и да бъдат превзети значими компании, а хиляди работници и служители да останат без работа? 

Отговорите на тези въпроси ще дадат още яснота по отношение на почтеността, безпристрастното и експертността на майстора на покер блъфирането. На тези въпроси и още други свързани с държавните финансови мениджъри трябва да отговори спешно и автора на двата служебни кабинета - президента Радев.

Какво се случва обаче с останалите почтени държавни и финансови мениджъри? За тях служебният премиер и президента Радев мълчат и бездействат. Припомняме, че новоназначеният финансов министър Валери Белчев, според публикации в медиите и официалната страница на Комисията за финансов надзор е бил прокурист на дружество, включено в черен списък за финансови измами. Дружеството е „Глобъл Стратеджи“ ЕАД, което не е получило лиценз за инвестиционен посредник, а срещу компаниите от списъка са постъпили значителен брой жалби от български граждани, които твърдят, че са изгубили парични средства вследствие на извършени измами.

Обвит в мъгла е и периода, в който Белчев е работил в ББР и бързо е бил освободен от поста. За този период от професионалната кариера вече втори път журналистът Стефан Антонов, който е бил пиар на банката повдига въпроси, които остават без отговор от служебната министърка на икономиката, от премиера и от президента Радев.

Това е така защото и Белчев е част от групата на „почтените“, защото седмица преди да бъде назначен за министър от Радев, той беше назначен от Кирил Петков за директор в ДКК без провеждането на конкурс за това. Отново измами, но този път данъчни, вече очевадно характеризират почтеността на изпълнителния директор на НАП. Отново липсват отговори и действия от президента Радев, дори към представители на неговия ляв електорат.

Припомняме, че вече бившия народен представител Георги Кадиев беше изключително активен по темите, свързани с данъчната ревизия на „Гранекс Трейдър“. Асен Василев упорито не отговаряше на въпроса кога е връчен ревизионния доклад. В крайна сметка се оказа, че културистът и шеф на НАП Румен Спецов е продал фирмата си „Гранекс трейдър“, знаейки, че дължи 1,5 млн. лв. на хазната. Това обяви Христо Гаджев от ГЕРБ на специален брифинг, на който показа дългоочаквания отговор от бившия служебен финансов министър Асен Василев, а именно кога Спецов е получил доклада от направената ревизия на фирмата.

Истината е, че Спецов на 17 март 2016 г. е получил и подписал ревизионния доклад, а е продавал фирмата си на 7 април 2016 г. и е бил в течение с констатациите от проверката на данъчните. Това говори за явна данъчна измама. Въпреки това прокуристът на „Глобал Стратеджи“, което е в списък за финансови измами, и сегашен служебен министър на финансите Валери Белчев възнамерява да продължи да работи със Спецов, който вече явно е действал в ущърб на държавната хазна.

Това не е учудващо, защото всички споменати са от близката кохорта на Кирил Петков и Асен Василев и техният продуцент Иво Прокопиев. А колко почтени са те? Инвеститори от Дания, категорично казаха пред национална телевизия, че Асен Василев ги е измамил.

Мартен Лунд казва „Той е измамник, но е много умен... Инвестирахме 15-20 млн. евро., за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели“.
Асен Василев присвоява разработените кодове и в последствие ги продава в Китай, като измамва партньорите си. Такива са хазартните прийоми на новите „почтени“ мениджъри и политици, които обещават продължаване на промяната.  

Източник: "Труд"

Източник/ци: Покерджия управлява банката за развитие | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!