Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Христо Иванов: Делян Пеевски държи с компромати политици, хора в бизнеса и медиите

България от 5 до 7 години да стане най-доброто място за живеене на Балканите е голямата цел на "Демократична България"

Любомир Аламанов: 21 типа политици, за които да не гласувате

Делян Пеевски държи с компромати не само колегите си от ДПС, а и хора от бизнеса и от медиите. Той беше инструментът, през който върхушката около Доган работеше. Ние спор с избирателите на ДПС нямаме. Имаме спор с тази мафиотизирана върхушка, която е взела за заложници българската демокрация и своите избиратели." Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ.

На въпрос дали се притеснява от тези компромати Иванов отговори, че ако се притесняваше, щеше да бяга, а не да кани на дебат Пеевски.

"ДПС се радикализира и издигането на Карадайъ за президент е част от това", каза съпредседателят на "Демократична България".

"ДПС агресивно обявява, че ще отбранява своите позиции и позиционирането на Пеевски го потвърждава. Затова реших да водя листата във Велико Търново - за да покажа, че ние от ДБ ще мобилизираме българското общество срещу опитите на ДПС да запази корупционното си влияние", допълни той.

По думите му тяхната коалиция е гарант, че ДПС няма да има достъп до управлението и да бъде "златният пръст на корупционната държава".

"Коалиционно споразумение между "Демократична България" и движение "Продължаваме промяната" може да стане факт едва след като са ясни резултатите от изборите", коментира Иванов и допълни, че очакванията му са да се постигне детайлно разписано коалиционно споразумение. Преди това обаче от ДБ чакат представянето на управленската програма на "Продължаваме промяната".

По думите на Христо Иванов базовият въпрос е отношението на най-новата формация към ДПС и ГЕРБ. Той очаква от потенциалните си партньори гаранции, че двете партии ще бъдат изключени от управлението.

Сътрудничество между "Демократична България" и "Има такъв народ" може да има само, ако партията на Слави Трифонов се отвори за прозрачни разговори и престане с опитите си еднолично да налага кандидати за властта, каза Иванов.

Що се отнася до казуса с главния прокурор Иван Гешев, той призова Висшия съдебен съвет да започне процедура по отстраняването му.

"България беше осъдена в Страсбург заради думи на главния прокурор - поредният пример за това, че този човек не може да бъде на този пост", аргументира се Христо Иванов. В сряда стана ясно, че Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата заради изказвания на Гешев. 

"Виждаме, че и в международен, и във вътрешен план Иван Гешев води до тежко компрометиране на правосъдието и затова трябва да бъде отстранен... Най-авторитетният съд в европейското правно пространство - Съдът по правата на човека, се е произнесъл по изказване на Иван Гешев. Или започнете процедура по неговото отстраняване, или си подайте оставката", апелира Иванов.

По думите му няма как съдебната реформа да не е в центъра на общественото внимание, но тя не е всичко.

"Имаме много сериозни послания и намерения за реформи, иначе България не може да тръгне по пътя на бързото развитие. Промяната трябва да има цел. Целта, която ние предлагаме, е България от 5 до 7 години да стане най-доброто място за живеене на Балканите. Не става дума просто за растеж на БВП, а за качество на живот, за инвестиции в човешкия капитал, социална политика с човешко лице, реформа на здравеопазването, сериозни инвестиции в образованието и културата. Нищо от това няма да се случи, ако не сменим модела", категоричен е лидерът на "Да, България".


Петър Петров: А, какви хубави времена бяха...

Източник/ци: Христо Иванов: Делян Пеевски държи с компромати политици, хора в бизнеса и медиите - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!