Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Боец на книга: Лозан Панов скатал казармата с фалшив документ, че е тежко болен

Кандидатът за президент и шеф на ВКС Лозан Панов се оказа голям боец, но само на книга, научи Narod.bg.

Петимният за власт юрист се страхувал да постъпи в казарма, която си спестил с фалшив документ, че страда от сърдечна болест. Тази лошо скрита публична тайна лъсна в документи, предоставени на редакцията на „Уикенд”, които ясно показват как години наред Лозан е търсил начин да се скатае задължителната военна служба.

Настоящият „боец” за съдебна реформа, който е роден през 1971 г., е трябвало да отиде войник или през 1990-а година, когато завършва Национално средно училище при Комитета по култура (Италианския лицей), или в средата на 90-те години, когато завършва „Право” в Софийския университет.

По онова време отбиването на наборна военна служба се води задължително, но въпреки това през 1995 г., Панов не се явява пред комисия и е назначен като съдебен кандидат при Софийския окръжен съд.

Той е трябвало да служи като линейчик или т.нар. свързочник и да тича с катушка с кабел от позиция на позиция. Това е ролята, която прочутият ни комик Георги Парцалев играе във филма „Тримата от запаса”.

В една от епичните сцени на прословутия филм на Парцалев дори му теква кръв от носа, докато бяга с кабела, което само показва колко тежка в действителност е задачата на линейчика.

Още през далечната 1989 г. Лозан Панов предоставя документи, че здравословното му състояние не позволява да отбие редовната си военна служба. Тогава лекарската комисия се съгласява със заключенията от медицинската му експертиза и го освобождава, установи „Уикенд”.

Така няколкократно Лозан Панов бива презаписван към следващ набор и през годините служенето му се отлага по чл. 42, чл. 77, и чл. 106 от стария закон за военна служба.

Сред представените документално диагнози, благодарение на които шефът на ВКС е изклинчил от казарма, са исхимична болест на сърцето, хипертонична болест, болест на белодробното кръвообръщение, кардиопатия, смущения на сърденчната дейност и нарушаване на сърдечния ритъм, посочени са и други форми на сърдечна болест.

Любопитното тук е, че исхемичната болест (ИБС) на сърцето е стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии с последваща миокардна исхемия и представлява увреждане на сърцето в резултат на недостатъчното снабдяване на сърцето с кислород.

Клиничната картина на белодробното сърце (белодробна сърдечна болест) и болестите на белодробното кръвообращение пък включва оплаквания като задух, който се проявява при физическо натоварване и с напредване на заболяването и в покой, цианоза, което ще рече посиняване на видимите лигавици и кожата, поради недостатъчното количество кислород, ограничаване на физическите движения и сърдечни аритмии.

Това са все заболявания, свързани със сериозни и тежки симптоматики. Те обаче, изглежда, не пречат на началникът на ВКС години наред да прави сутрешен крос, както и да тренира тенис на корт – силно аеробен спорт, който изисква голямо количество кислород и отлична кондиция.

Нещо повече – от имейл от Управителния съвет на ТК „Левски-София”, предоставен до редакцията на „Уикенд”, дори става ясно, че Лозан Панов е бил активен член на тенис клуба на „Левски”, където тренирал в продължение на години, но от който през 2017 г. е отстранен поради неплащане на членски внос, заедно с Димитър Минков и Георги Илков.

„Може ли човек, който спортува толкова активно, да има такива тежки заболявания?”, питат негови колеги магистрати. Те са на мнение, че ако Лозан Панов наистина притежава сериозно хронично заболяване, би било редно да го декларира пред избирателите си, тъй като в неподходящ момент то може да се окаже пречка за заемането на отговорната длъжност, към която се е насочил.

Голяма част от магистратите заявиха и това, че не биха го подкрепили на избори, защото му липсват „водещи лични качества”. Единици са тези, които твърдят, че поради „принципни причини” ще застанат зад него, а повечето от тях дори го определят като „непудачен шеф” и „тиранин”.

„Наскоро чух, че разплакал в залата една аквокатка. Това е работа, свързана с много напрежение и нервите често са на краен предел. Особено при по-чувствителни хора”, твърди висш магистрат.

„Изобщо, Лозан се държи ужасно с адвокатите в зала. Той много добре знае, че неговият акт завършва процеса и се държи надпоставено и високомерно. През годините е демонстрирал излючително просташко съдийско поведение.

Малко са тези, които са му скачали в зала и това неминуемо после се отразяваше на решението му. Донякъде за мен това е манталитет, онаследен от соца. Случвало се е да се гаври с по-млади колеги, като им дава да разберат по много унизителен начин, при пълна зала, че не знаят как да задават въпроси на свидетели”, коментира дългогодишен съдия от ВКС.

Той изрично подчертава, че в никакъв случай не е от лобито на Иван Гешев – напротив, протестирал срещу назначаването му за главен прокурор. Вече обаче е убеден, че Панов в никакъв случай не е „добрият герой” в съдебната система.

Пред медиите Лозан Панов заяви, че очаква да стигне до втория тур на вота за държавен глава, въпреки че социолозите му дават не повече от 10% обществена подкрепа.

Заради разбулването на тайната се появиха и много спекулации по темата как мъж, който не е бил нито ден в казармата, може да се бори за поста на държавен глава, който е и върховен главнокомандващ.

Лозан Панов далеч не е първият, нагазил в политиката, който е впрегнал сериозни връзки, за да бъде обявен за негоден от комисията и да не изпълни гражданския си дълг.

Силно наподобяващ е и случаят на зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки, който макар да настоява за връщането на задължителната казарма, се е спасил от наборна служба.

Фактите сочат, че навремето Джамбазки не е влязъл в казарма, защото приблизително 10 години учил „Право” и за да не отиде войник, представял служебни бележки, че е студент. След това окончателно се отървал благодарение на медицинско от очен лекар, който заключил, че късогледството му ще му пречи да стреля точно, макар и диоптрите му далеч да не са толкова високи, че да се превърнат в причина за това да не изкара редовна военна служба.

„От изявените кандидати за президент на Републиката, май само Румен Радев и Луна са ходили в казармата. Румен Радев по известни на всички причини, а Луна – на свиждане. Въпросителните за другите остават”, отбеляза остроумно в социалните мрежи Румен Петков.

Това ще рече, че бившият вътрешен министър изказва подозрения относно това дали кандидатът, подкрепен от ГЕРБ – проф. Анастас Герджиков, е ходил в казарма. Герджиков обачи обори съмнението му и заяви, че е служил в продължение на 2 години, както всички останали мъже в онези години, които не са се скатали и не са били отхвърлени от комисията.

Източник/ци: Боец на книга: Лозан Панов скатал казармата с фалшив документ, че е тежко болен - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!