Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо Булгаргаз не ще евтин газ?

"Булгаргаз иска 32% увеличение на цената на природния газ от ноември, а също така и заплашва Топлофикация, че ще спре подаването на гориво заради огромни задължения. В същото време дали поради липса на знания или нарочно, с цел предизборна пропаганда, дружеството не си мърда пръста, за да осигури значително по-евтина (с над 50%) суровина по договора с Азербайджан.

Какво се получава? Имаме право на 1 млрд м3 газ годишно от кавказката държава. Това е една трета от потреблението ни. Договорът е на цена, обвързана с петрола, и точно в момента това ни е адски изгодно. Техническа възможност за внос има през Кулата, нищо че управляващите се оправдават с това, че интерконектора не е построен. По моя информация азерите са готови да осигурят количествата, стига да им бъдат поискани.

Това може да намали крайната цена за клиентите на Булгаргаз с близо 20 процента. Компанията обаче не го прави, като внася само четвърт от договорените количества. Азерите не се натискат, в крайна сметка ако ние не им искаме договорения газ, те могат да го продават на двойна (пазарна) цена на Италия. И това правят.

Има две причини ръководството на Булгаргаз да не гледа собствения и на клиентите си интерес и да не купува евтин природен газ. Първата е некадърност. Не знаят или ги е срам да си поискат договореното. Втората е намеса в предизборната кампания. Сегашният енергиен министър Живков така и не смени и един директор в подопечните му дружества. Всичките се управляват от ГЕРБ и Патриотите. Които вероятно целят хаос и високи цени на гърба на всички, за да печелят гласове.

Която и да е причината, работата е най-малкото за уволнения. И да припомня, че миналата година държавата похарчи 3 млрд лева за Турски поток, който сега практически не ни служи за нищо. Че енергетиката е затънала в милиарди дългове. Все заради корупция и некадърност. Държавната енергетика се управлява лошо и е време за смяна и на модела. За допускане до пазара без излишна бюрокрация на производители, които могат да продават евтино. А не да се правят въртели в услуга на монопола на Доган, Ковачки и подобни, които източват студен резерв и преференциални цени. Енергетиката е изключително труден и специфичен отрасъл и може да бъде както мотор за икономиката, така и спирачка", пише експертът Владислав Панев.

Източник/ци: Защо Булгаргаз не ще евтин газ? | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!