Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Истинските виновници за енергийния колапс са ГЕРБ

Днес синдикатите протестират - за енергийна независимост.

Защо сега?

И срещу кого?

На 21. януари 2021., кабинетът "Борисов" предложи на Европейската комисия (ЕК) - два месеца преди изборите, план за реформа в българската енергетика.

Важните дати:

30 юни 2021 г.

Прекратяване на дългосрочните договори с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3".

1 юли 2021

Премахване на НЕК като обществен доставчик на ток и прехвърляне на всички сделки към борсата.

1 юли 2021

Въвеждане на механизъм за капацитети от ЕСО.

31 декември 2021 г.

Определяне на енергийно уязвимите групи.

31 декември 2024 г.

Край на регулираните цени на тока за домакинствата.

В този таен план напълно липсваше темата за т.нар. въглеродно изтичане - България като гранична с трети страни държава - членка на ЕС, е изправена пред пряката конкуренция на по-евтината електроенергия от Турция и Сърбия, за която не се плащат квоти CO2.

През януари 2021г. цената на въглеродните емисии достигна рекордни нива - близо 40 евро/тон, или 75% от средната борсова цена на самата електроенергия за месеца.

Тайният план на ГЕРБ е разработен от .

Frontier Economics - същият консултант, нает от Министерството на финансите за преговорите по развалянето на договорите с американските централи. Излиза, че едно и също лице консултира държавата как да развали споразуменията с американските централи и в същото време изготвя доклада за състоянието на сектора, предлагайки реформа чрез прекратяване на въпросните договори.

Реформите за този огромен сектор и плана са изготвени без консултация със самия сектор.Едва след като ЕК поиска становища от заинтересованите страни, те разбраха за плана на Борисов/ ГЕРБ.

От Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) не крият възмущението си, че правителството е предложило на Брюксел план, без да е бил обсъден в България, и посочват, че в него липсва цялостният поглед върху енергийния преход 2020 - 2030 г.

От Националната енергийна камара, в която влизат соларната, вятърната и хидроасоциациите, ЕРП-тата и самите американски централи, също са силно изненадани от липсата на дискусии по предложената реформа и дори твърдят, че планът е изготвен в пряко нарушение на принципа за достъпност, публичност и прозрачност, който е основен принцип в българското право.

ЕК разполагаше с 4 месеца да разгледа плана и да обсъди становищата на засегнатите страни, които НЕ ЗНАЕХА за плана.

Ето защо и двете служебни правителства през 2021г.останаха с вързани ръце в сферата на енергетиката и най-вероятно ще се наложи следващото да поеме негативите от неизбежното затваряне на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" .

Истинските виновници за енергийния колапс са ГЕРБ.

Мястото на протестите е пред тяхната централа.

КОЙ има интерес от протестите точно сега.?

БОРИСОВ и ГЕРБ - виновните за всяко дъно, което достигнахме.

Въпросът е кой дирижира синдикатите??????

Румяна Ченалова, Facebook

ГЕОРГИ КАДИЕВ:

Истинският виновник за съдбата на Марица-Изток се казва Бойко Борисов.

Когато през декември 2019 на заседание на Съвета на ЕС Бойко Борисов подписа Зелената сделка, никой в България не беше обсъдил какво подписва. В парламента не беше идвал от години, а друга институция за обсъждане няма.

Когато Меркел отива на заседание на Съвета на ЕС, тя ВИНАГИ отива в парламента, обявява дневния ред и обяснява каква позиция ще заеме немското правителство.

Ето това е разликата в нивото.

И затова сме на този хал днес да протестират миньори и София да е под обсада.

Румяна Ченалова, Facebook

Atanas Todorov

Причината за повишаване на цената на тока е самия Борисов!Даде милиарди за тръбата за газ а газ за нас няма!Сърбия получава три пъти по евтина газ вместо нас!Борисов договори спирането на ТЕЦ с ЕС без да пита никой!Централите ги има като негови лични!Утре ги затваря и край!Кой ще сложи край на това безобразие!Миглена Кунчева реши че АЕЦ на България не е нужна и я затвори !А нейна ли беше?Все се намират идиоти заради които народа страда и най важното ги търпи и избира!Тъпи ли сме?Май,да!

Източник/ци: Facebook

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!