Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма неплатени заплати на пътни строители

Няма работници в протестиращите пътностроителни фирми, които не са получавали заплатите си. Това се разбра в началото на срещата между регионалния министър Виолета Комитова и представители на работодателската Браншова камара Пътища, предаде news.bg. Разкрити, „протестиращите” пък отказаха по-нататъшни разговори с Комитова, като искаха диалог само и единствено с премиера Стефан Янев.
„Доколкото разбирам няма работници без заплати. За какво точно е протестът, тъй като разбрахме, че не е заради заплати?", попита министърът.

Водачите на протеста, двама от които обвиняеми за злоупотреби с държавни средства в огромен размер, получилите 70% аванс и свършили 4% от работата фирми, основно от обръчите на ДПС, се отдадоха на неловка защита: "Камара Пътища не е синдикална организация, а официално признатата работодателска организация и като такива протестираме, за да може държавата да изпълни ангажиментите си към фирмите. Никой от нас не е твърдял, че това е синдикален протест, за да питате получавали ли са заплати работниците", заяви председателят на камарата Стефан Чайков.

Твърдението му е нелепо, тъй като от миналата седмица работници масово бяха пускани да говорят пред медиите, че не са получавали заплати от месеци и министърът го отбеляза.

След това босовете си признаха, че действително хората са получавали трудовите си възнаграждения, но с цената на това работодателите им да потъват в дългове към банки. А целта на протеста била единствено това държавата да изплати натрупаните задължения от около 1 милиард към бранша.

Това също е лъжа, защото получилата най-много пари фирма – 700 млн. за дружеството Автомагистрали Хемус, управлявано от футболиста Асен Букарев, получава „инхаус” поръчките си от държавната Автомагистрали при 41 души персонал – пъти по-малко от преотдаващата компания на правителството, и достига по-малко от 100 след това – крайно недостатъчни за изпълнение на обема, получена работа и отново в пъти по-малко от наетите по трудов договор служители в държавното ЕАД. Простата истина е, че на обектите работи скандалната Джи Пи, чийто бивш кадър е другият директор на компанията – фаворит на миналата власт.

"Когато подписвахме договорите, те преминаха проверка и бяха кристално чисти и законни. Та те или са напълно незаконни и са били към тази дата, или са законни. Няма друг вариант", добави Лазар Лазаров, изпълнителен директор на камарата и бивш шеф на АПИ, който е обвиняем за сериозни престъпления по пътното строителство.

"От правна гледна точка държавата е в правото си", категоричен бе заместник-министърът на правосъдието Иван Дерменждиев, който също присъстваше на срещата. А аргументът - в закона е записано, че изплащането по договори става в рамките на бюджета на АПИ за текущата година. А същият, както нееднократно бе подчертано, е изчерпан още през месец април, като подписаните договори при предишното редовно правителство са на стойност в пъти над него. Тоест, ясно е, че са дадени много повече поръчки, отколкото могат да бъдат платени.

 

Мажд Алгафари, Facebook

Защо бе хора? Толкова ли е сложно да го разберете? Вашият работодател са фирмите в които работите, а те прибраха парите АВАНСОВО. Парите, които ви се дължат са по джобовете на вашите фирми - работодатели. С част от тези пари бяха платени и спонсорирани изборите на вече БИВШИТЕ.
Представям си, в моята фирма, ако не платя заплатите, служителите ми да скочат пред министерския съвет и да си ги търсят от там.
РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДЪЛЖАТ ЗАПЛАТИ, А НЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО.

Пътните строители в гневно писмо до Янев: Оставка на Комитова, иначе - блокаж на София всеки ден!

Източник/ци: Няма неплатени заплати на пътни строители | Новини | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!