Гаврите на ГЕРБ: Случаят „Миню Стайков” влезе в учебника на Европейския съд по правата на човека

Гаврите на ГЕРБ и прокурорските бухалки на хунтата с отнемането на бизнеси и откровения рекет вече се изучават в Европа! Случаят „Миню Стайков“ влезе в ръководство-учебник на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). В помагалото за юристи обикновено се цитират емблематични дела.

Става въпрос за водещи, значими и скорошни решения с подчертана сложност и безпардонност в допуснатите нарушения на човешките права – като в случая на г-н Стайков, коментира пред „Флагман“ неговият адвокат Анна Попова.

Тя припомни, че вече има окончателно решение на ЕСПЧ по казуса с българския бизнесмен, с което България е осъдена.

Въпросното ръководство на Съда в Страсбург е с предназначение да окаже помощ в работата и да предостави информация на действащите юристи за най-значимите решения, постановени от ЕСПЧ от създаването му досега.

В него се посочват ключовите принципи, развити в практиката на Съда, както и относимите прецеденти – като в случая с делото „Стайков срещу България“, касаещо специализираното правосъдие.

Чете се от адвокати, съдии, прокурори, държавни служители, политици от държави – страни по Конвенцията, и ЕС.

Те от своя страна си създават мнение за правосъдието на осъдената държава по допуснатите нарушения и самия казус. Случаят „Стайков“ е срам за България, категорична е адв. Попова.

„По това дело представителите на нашата държава са представили в становището си манипулативни и изопачени данни пред ЕСПЧ, което уронва престижа на страната пред международната общественост.

Затова и сезирах министъра на правосъдието с искане за извършване на проверка и ангажиране на лична отговорност на държавните служители, които са представили тези данни.

В становището си представителят на държавата сочи голословно, че задържането на Стайков е прекъснато малко преди изтичане на първото обвинение и „услужливо“ пропуска повдигането на второ обвинение и продължаване на задържането на друго основание, което ЕСПЧ остро критикува в решението си.

България се представлява от държавни служители на хранилка, със заплати, плащани от нашия джоб, които живеят с чувство за безнаказаност и служат на нечии интереси, но не и на тези на държавата.

ЕСПЧ критикува Специализирания съд за това, че в определенията си за задържане на Стайков няма последователност, издържаност и реално срокът на задържането отдавна е станал неразумен“, коментира адв. Попова.

Източник/ци: Гаврите на ГЕРБ: Случаят „Миню Стайков” влезе в учебника на Европейския съд по правата на човека - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!