Проф. Даниел Вълчев: Може да се окаже, че Кирил Петков никога не е бил министър!

Проф. Вълчев заяви, че в този смисъл актовете на Кирил Петков като служебен икономически министър може да паднат в съда, ако бъдат опсорени от заинтересвани лица или институции.

Производството по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков трябва да продължи

Това мнение изрази в предаването „Здравей, България” Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, коментирайки искането на държавния глава Румен Радев делото за гражданстото на Кирил Петков да бъде преустановено поради липсата на предмет ..

След Решение номер 3 на КС от миналата година, става ясно, че когато един указ на президента бъде обявен за противоконституционен, тази противоконституционност го засяга не занапред, а се връща назад, от момента на неговото издаване. Правен интерес още има. Ако бъде обявен за противоконституционен указът на президента, макар и частично – в частта за назначаването на това лице, това означава, че той никога не е бил министър”, заяви Вълчев.

Уточнявайки, че не е виждал документите, а само публикуваното в медиите, Вълчев обясни, че от това, което е видял става ясно, че до 20 август Петков е бил и канадски гражданин. А това е нарушение на Конститтуцията, което никой не може да оспори.  

Проф. Вълчев заяви, че в този смисъл актовете на Кирил Петков като служебен икономически министър може да паднат в съда, ако бъдат опсорени от заинтересвани лица или институции. 

„При положение, че никога не е бил министър, ако бъде постановено такова решение, това означава, че различни лица може да искат да атакуват неговите актове”, обясни Вълчев. Той обаче допуска, че тези актове ще бъдат „санирани” от настоящия министър.

„Президентът Радев по всяка вероятност не е знаел за това. Не допускам, че български президент може да подпише указ, видимо противоконституционен, ако е знаел за това. Най-вероятно кандидатът е подписал декларация с невярно съдържание и той се е предоверил”, коментира още Даниел Вълчев

Източник/ци: Проф. Даниел Вълчев: Може да се окаже, че Кирил Петков никога не е бил министър!

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!