Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съливан заяви, че Русия ще извърши грешка, ако използва газа като политическо оръжие

/Поглед.инфо/ Помощникът на президента на САЩ по национална сигурност смята, че в Русия трябва да отговорят на потребностите на пазара за увеличаване на доставките за Европа.

Русия ще допусне грешка, ако реши да се възползва от настоящата ситуация на европейския газов пазар за политическа принуда. Това каза в петък Джейк Съливан, помощник на президента на САЩ по националната сигурност.

"Ние отдавна сме загрижени, че Русия използва енергията като инструмент за принуда и политическо оръжие. Виждали сме това преди и може да го видим в бъдеще. Струва ми се, че Русия ще извърши грешка, ако се опитва да използва този инструмент, защото в крайна сметка ще се обърне срещу нея. Мисля, че Русия трябва да отговори на нуждите на пазара за увеличаване на доставките на газ за Европа “, каза Съливан.

По -рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Русия няма да използва газа, за да окаже натиск върху други държави.

В сряда, 6 октомври, за ноемврийските фючърси на газовия хъб ТТФ във Холандия около 12:00 часа московско време надхвърли 1900 долара за хиляда кубически метра, поставяйки нов исторически максимум, но след това започна бързо да намалява. До края на търговията индексът падна един и половина пъти. При откриването на търговията в четвъртък, 7 октомври, цената на газа падна под 1000 долара за хиляда кубически метра.

Високата променливост на цените на европейския пазар на газ е свързана, наред с други неща, с ниската запълненост на газовите хранилища преди зимата.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Съливан заяви, че Русия ще извърши грешка, ако използва газа като политическо оръжие - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!