Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Не е за вярване! Всички партии се прегръщат за правителство?

(Не)възможно ли е споразумение на новите играчи с опитните БСП, ГЕРБ и ДПС, между които също цари напрежение

Не е за вярване! След две провалени правителства и само дни преди старта на предизборната кампания важните партийни лидери декларират, че са готови след парламентарните избори да се споразумеят, за да съставят коалиционно правителство.

По-рано през седмицата лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че предлагат предизборно споразумение за коалиция с "Демократична България" и "Изправи се БГ", а се надяват "Има такъв народ" да понамалят егото си и с тях също да се получат ползотворни разговори. Така даде тон на останалите партии да обявяват намеренията си.

В събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за повече разум след вота, в този число и Слави Трифонов, лидера на "Има такъв народ". "Половин милиард лева в тази криза се изхарчиха за избори, българи", припомни той. Риторично попита защо в Германия не отиват на нови избори, а преговарят за коалиция.

Ще направим всичко възможно да има кабинет, обеща Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Той посочи кой са естествените им партньори: "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Изправи се БГ".

Зам.-председателят на партията Ивайло Вълчев също декларира, че ще са диалогични. И се надяват т.нар. партии на протеста този път да бъдат готови за повече диалог. Вълчев отхвърли като партньори  партиите на статуквото, но допусна сътрудничество с БСП.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че ще има коалиции, внимателно и предварително разписани.

Те няма да приемат сътрудничество с ГЕРБ и ДПС. „За БСП сме си поставили червена линия, че няма да подкрепим правителство с техен мандат, но за големите реформи могат да се структурират някакви отношения”, обясни Иванов.

Другият съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов изглежда по-сговорчиво настроен. "Да се коалираме с БСП е сложна тема. В интерес на държавата сме готови да участваме в мнозинство с тях, но е важно с мандата на коя партия, с каква програма и какъв състав на правителството", каза Атанасов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е категорична, че не биха говорили само с ГЕРБ и ДПС. Компромиси са допустими, в сегашната ситуация интересът на хора е на първо място, партийният - на второ, смята тя.

ДПС се очаква да направят изявления за коалиционните си намерения в неделя, когато ще обявят свой кандидат за президент.

На челната снимка: Дали отново служебен кабинет няма да управлява и след 14 ноември, въпреки партийните обещания, развръзката предстои

Източник/ци: Не е за вярване! Всички партии се прегръщат за правителство? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!