Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков: Системното раздаване на “едни пари на наши хора“ трябва да престане

Кирил Петков: Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане.

Кирил Петков: Системното раздаване на “едни пари на наши хора“ трябва да престане

Как се прави "почтен" бизнес по харвардски на българска почва - да гушнеш 27 милиона за 58 дни!

Ние сме единствената страна по поречието на Дунав, която още няма ВЕЦ

Намалява ли България своята дигитална конкурентоспособност, както показва тазгодишното проучване на World Digital Competitiveness Ranking, където България е на 52-ро място от 64 държави, като се отчита немалък спад от 7 позиции спрямо 2020 година?

Изследването измерва и проследява икономическата конкурентоспособност на повече от 60 водещи икономики, оценявайки капацитета на една държава да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до трансформация в бизнес моделите.

Какво можем да се направи в България, за да се промени тази тенденция?  Темата коментира в “Нашият ден“ Кирил Петков, бивш служебен министър на икономиката и лидер на ПП.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската.

Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели."

Въпросът е защо те успяват, а другите не успяват?

"Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно.

Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури.

Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието.

Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред.

Трябва да направим промени, така че да имаме по-високи изисквания и за нашите преподаватели от типа – публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки. Така че иновациите, излизащи от нашите университет, да са по някакъв начин приложни, а не просто теоретични.

Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане.

Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок."

Инвестициите

"Другото нещо е да привлечем конкурентни компании, които да инвестират в България. Това се случва, след като им обещаем, че няма да има корупционен риск за тях.

Реално това, което направихме с електроавтомобилите за три месеца – да привлечем компания за електромобили в Ловеч – може да стане систематичен подход за привличане на инвестиции, което се базира на това кои са техните клиенти и доставчици в България, и ги привличаме до тях. Вървим по линията на добавената стойност."

Цената на тока

"Откъм цената на тока, който в момента е много важен, там имаме конкретни предложения. Някои от тях веднага могат да се направят, като засиленото и бързо ремонтиране на трите турбини в ПАВЕЦ, така че да имаме още 840 мегавата допълнителна евтина мощност в България.

За енергията като цяло – да започнем да купуваме азерски газ, който е 50% по-евтин максимално бързо и приоритизираме гръцката връзка.

Да мислим как да направим така, че повече енергийни локални източници да бъдат направени.

Ние сме единствената страна по поречието на Дунав, която още няма ВЕЦ.

Дългосрочно трябва да мислим за енергия, която е произведена в България, независима и максимално зелена.

121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат."

Източник: БНР

Източник/ци: Кирил Петков: Системното раздаване на “едни пари на наши хора“ трябва да престане | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!