Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От ДБ приземиха Кирил Петков, отрязаха ПП за предизборно споразумение и разпределяне на постове

Атанас Атанасов и Христо Иванов

Коалицията "Демократична България" излезе с изявление по повод изявленията на Кирил Петков през последните дни в медиите. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" заяви как ще подписва предизборни споразумения с "Да, България" и ДСБ и дори започна да раздава постове на двете формации. В плановете му влезе и ИБГНИ на Мая Манолова. Изказванията му шашнаха не само партийните централи, а дори и избирателите. В събота Петков "назначи" Лозан Панов за главен прокурор, даде на Румен Радев втори президентски мандат, а себе си нескромно обяви за евентуален премиер. 

"С оглед избягване на спекулации във връзка с изявленията, че в едно бъдещо управление представители на Демократична България биха получили една или друга позиция, бихме искали да уточним: От наша гледна точка процесът по формиране на управление следва да стъпи на ясни и цялостни програмни ангажименти и политическо позициониране и може да започне след като има резултат от изборите, определящ мандатоносител. Позициите в изпълнителната власт са поемане на отговорност при ясни гаранции, че могат да бъдат реализирани поетите пред избирателите ангажименти – на база на конкретно коалиционно споразумение. Ето защо, Демократична България не участва в никакви предварителни разговори за формиране на управление, а най-малко в разпределяне на постове", се казва в позицията на ДБ. 

"Както и досега, и в следващия парламент Демократична България ще бъде гарант за прилагане на най-добрите коалиционни практики и ще настоява за ясни мнозинства, основани на конкретно разписани ангажименти и за съгласувано излъчване на фигури, чиито професионални и граждански биографии предполагат наличието на капацитет да се справят с поставените задачи. Единствено гласът за това Демократична България да получи ролята на мандатоносител в следващото Народно събрание гарантира възстановяване на парламентарната република и пълноценната демокрация в България", посочват от "Демократична България". Антоанета Цонева от коалицията също потвърди, че нямат дамерение да подписват предизборни споразумения с Кирил Петков и Асен Василев. 

Източник/ци: От ДБ приземиха Кирил Петков, отрязаха ПП за предизборно споразумение и разпределяне на постове - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!