Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вторият президентски мандат на Румен Радев вече изобщо не е сигурен

Факторът извън ГЕРБ, който ще възпрепятства сериозно победата на Радев, е Лозан Панов

Петър Здравков

Изборната победа на Румен Радев вече не изглежда толкова сигурно, колкото към момента, когато срещу него все още не бяха изправени сериозни кандидати. Всъщност сериозният кандидат срещу Радев е само един и това е достойният магистрат Лозан Панов. Сериозен от гледна точка на смисленост.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков сам по себе си не е силна кандидатура, но ще получи много гласове, защото зад него е ГЕРБ. И дори не е изключено, при определени обстоятелства, именно той да спечели президентския вот на балотаж. Лозан Панов също има своите шансове.

Какво обаче промени така рязко ситуацията за настоящия ни президент, ще се запитате.

На първо място, макар и ние да си имаме всичките съмнения и предубеждения, визитково кандидатурата на ГЕРБ изглежда добре. Образован човек около когото не се е шумяло с лошо, пълен антипод на Румен Радев. Ако се държи адекватно по време на цялата кампания, проф. Герджиков би могъл да привлече и периферия за себе си - тоест гласове извън електората на ГЕРБ.

И все пак изобщо не той е важният в неговата кандидатура, колкото и странно да звучи това. Важното е, че по всяка вероятност той има гарантирани около половин милион гласа - плюс-минус толкова е твърдият електорат на ГЕРБ. А ако ДПС реши да подкрепи кандидатурата му той ще получи още няколкостотин хиляди гласа. Но дори да не ги получи на първия тур, то ще ги получи на балотажа, който е абсолютно сигурен към настоящия момент. Разбира се, ако той е на балотаж.

Друго, което прави впечатление е, че, макар и да забавиха кандидатурата си, при ГЕРБ се наблюдава мобилизация. Това личи от добрата организация, когато говорим за инициативния комитет за издигането на професора Герджиков. Изглежда, че Борисов и подопечните му ще положат максимални усилия, за да детронират Румен Радев.

Факторът извън ГЕРБ, който ще възпрепятства сериозно победата на Радев, е Лозан Панов. Откакто стана ясно, че председателят на Върховния касационен съд ще бъде президентската кандидатура на демократичната общност, в нея цари огромен ентусиазъм и вероятно ще са твърде малко хората - симпатизанти на ДБ, които ще гласуват за Румен Радев и Илияна Йотова. А те разчитаха на множество гласове от демократичната общност. Част от тях може би ще получат, ако има балотаж между тях и кандидатите за президент и вицепрезидент, подкрепени от ГЕРБ.

За тяхно съжаление ударите по резултата им на първия тур не се изчерпват с Лозан Панов. Кандидатурите на Волен Сидеров, Костадин Костадинов, Николай Малинов и бъдещата такава на ВМРО ще отнемат много потенциални гласове за Радев-Йотова. Защото е ясно, че за тях вотът преимуществено е националистически и русофилски настроен. И по този повод колебливата подкрепа на БСП също им оказва негативно влияние, макар и да вреди повече на самите социалисти.

Обобщено - Румен Радев е с почти нулеви шансове да спечели на първия тур, а балотажът е много рисков вариант за него. Защото гласовете на депесарите ще са срещу него, а гласовете на демократичната общност далеч не са му сигурни, защото ако техният кандидат не е там, те може и да предпочетат да отидат за гъби. В този смисъл за Радев може би е по-добре да отиде на балотаж срещу Лозан Панов, защото той едва ли ще получи подкрепа от ГЕРБ и ДПС.

Оттук насетне много важна ще е кампанията. Ще е интересно да се проследи дали Румен Радев ще може да остане стабилен в рамките ѝ, особено когато се изправи срещу Лозан Панов, който ще му припомни, че той, Радев, не беше никакъв борец за справедливост, докато преторианците на Гешев не нахлуха в работното му място. По отношение на това ще е в негова полза да признае тази си грешка.

За президентът ни ще е трудно и от друга гледна точка. Той от години лавира между различни социални групи - нещо, което е много трудно и ще става все още по-трудно. В даден момент Радев няма да може повече да го прави и не е изключено този момент да настъпи именно по време на кампанията. Време е, редно е той открито да направи своя цивилизационен избор във всеки един смисъл.

А загуба на президентските избори не би трябвало да се приеме като фатална от Румен Радев, защото той ще продължи да има фенове и след нея. Така или иначе от около две години се държи като политически лидер от парламентарния живот и изпълнителната власт. Респективно на това е време да го видим на избори за парламент, където да се бори за упражняване на властта през Парламента или Министерски съвет, а не зад един служебен кабинет.

Източник/ци: Вторият президентски мандат на Румен Радев вече изобщо не е сигурен - ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!