Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия разби ли собствената си атомна енергетика? Разби я. Същото стана с въглищата. Газ...

/Поглед.инфо/ В Германия започнаха да готвят населението за зима с изключена светлина и отопление. Впечатляващи са обучаващите клипчета на тема изготвяне на самоделни отоплителни уреди и топлоизолация на прозорците, в случай на спиране на радиаторите. Изключително ефективна илюстрация за ползата на прехвалената “зелена енергия”. Впрочем, изборите за Бундестаг се проведоха, затова и всички, които можеха и искаха да гласуват за “Зелените”, направиха това. Сега може да си мръзнат на тъмно - важното е, че политиците си получиха гласовете. Иначе как биха живели без мандати в парламента. Свикнали са с тях. И тук не е ясно дали на немците националната им специфика е такава, че да гласуват за безотговорни популисти, или периодично Господ Бог ги наказва и до днес заради Хитлер...

Германия разби ли собствената си атомна енергетика? Разби я. Така, че и помен не остана от нея. Същото стана с въглищата. Газ... Не - тук те не си загубиха чак толкова разсъдъка. Ако бяхме достроили “Северен поток-2” газът можеше и да стигне за Германия. Но той все още не е сертифициран от съответните инстанции и европейските бюрократи ще разглеждат подадените документи в следващите четири месеца - някъде към края на януари може да кажат нещо по повода, точно преди обичайните за нашите ширини февруарски мразове. Много правилно време за провеждане на сложни преговори и представяне през “Газпром” на поредните условия, например около Украйна, не е важно какви именно. Немците са си немци. Жалеха ли ни по време на войната? Спомнете си блокадата на Ленинград.

Сега е време всичките да теглят, вече в своята страна, заради магарешкия инат и на основаните на нищо “екологични” спекулации на германското началство. Кой им е виновен, че слънчевите клетки и вятърните генератори не работят и балансът на германската енергетика е отрицателен? И кой ще отговаря? Подозирам никой. Ами американския или катарския втечнен природен газ? Защо не тече в Европа, а в Азия, където цената му е по-висока? Защо към европейските пазари тече руски газ, от Ямал, а не от Катар? Ами САЩ, къде е онази евроатлантическа солидарност, къде им е “газа на свободата”? Нито солидарност, нито газ. Единствено унгарците успяха през “Турски поток”, заобикаляйки Украйна да си набавят с договор на разумни цени. Що се отнася до Германия, всичко е в техни ръце. Сами решават. Или пък не решават нищо. Тяхно си право.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Евгений Сатановский: Е, това са германците - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!