Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Досиетата „Пандора” – как министри, кметове, генерали и банкери окрадоха държавите си (НАЙ-МАЩАБНОТО журналистическо разследване в света)

Защо тези изтичания никога не се фокусират върху американски политици? Не е като те да не се занимават със скриване на активи по същия начин (може би не толкова явно)?

Ако тези американски медийни организации успяха ефективно да прочетат милиони документи в това разследване, тогава защо е отнело толкова много време, за да се „провери“ текстовете, снимките и другите елементи, събрани от бившия лаптоп на Хънтър Бай-Дън, което - не са ли го знаели - всъщност някога е принадлежал на него (въпреки че пресата стигна толкова далеч да предположи, че това може да е опозиционно дело)? "Pandora Papers" Leak Claims To Expose Hidden Wealth Allegedly Belonging To Putin, Other Foreign Leaders | ZeroHedge

---

Фъргюс Шиел

Нарекохме проекта Досиетата Пандора, защото настоящото журналистическо партньорство надгражда наследството на Панамските досиета и Досиетата от Рая, (Panama and Paradise Papers), а древният мит за кутията на Пандора все още предизвиква асоциации с изсипването на беди и злини върху човечеството.

Журналистическите репортажи разкриват, че САЩ, в частност, се превръщат във все по-привлекателна дестинация за укриване на богатство, въпреки че те и техните западни съюзници редовно осъждат по-малки страни затова, че позволяват приток на пари и активи свързани с корупцията и престъпността.

Досиетата Пандора включват документи от 206 американски тръста в 15 щата и столицата Вашингтон, както и 22 американски доверени фондове.

Документите предоставят подробности за придвижването на стотици милиони долари от офшорни зони на Карибите и Европа до Южна Дакота, слабо населен американски щат, който се е превърнал в основна дестинация за чуждестранни пари.

Разкритията на ICIJ и партньорските медии разбиват митовете и твърденията на офшорната индустрия, че доставчиците на офшорни услуги проверяват клиентите си много подробно и се стремят да действат в рамките на закона и посочва цената, която обществото плаща, когато се позволява на богатите и могъщите да укрият богатството си от същия този закон.

Разследването показва как най -голямата адвокатска кантора в САЩ, Бейкър МакКензи (Baker McKenzie), е помогнала за създаването на съвременната офшорна система и как друга адвокатска кантора, Алкогал (Alcogal) в Панама, е изиграла огромна роля в поддържането на тази мрежа.

То хвърля светлина и върху това как малко известни доставчици на корпоративни услуги са подпомагали финансовите маневри на хора, които са обект на криминални разследвания или скъпи граждански съдебни дела, включително изпълнителен директор на белгийска химическа компания обвинен в престъпления свързани с околната среда, и съучастник на престъпната фамилия Коломбо, който е базиран във Флорида.

Разследването показва още как офшорки се използват за укриване на предмети на изкуството и антики. Журналистическият ни екип установи, че десетки древни реликви все още са изложени във световноизвестни музеи, въпреки че са свързвани с прочут колекционер, който по-късно е заподозрян в контрабанда в особено голям мащаб.

Особено обезсърчаваща аспект  на разследването води до тайни инвеститори в един от най -големите корпоративни наемодатели в САЩ. Те печелят от изгонване на наематели в разгара на глобална пандемия. Между тях е и Легиона на Христос, римокатолически религиозен орден опозорен от международен скандал свързан със сексуално насилие.

Между 14-те доставчици на офшорни услуги, чиито документи съставят набора от данни на Досиетата Пандора, има три компании, които са собственост на бивши държавни служители. Те оперират в юрисдикции като Англия, Белиз, Сингапур, Швейцария, Панама, Барбадос, Кипър, Обединените арабски емирства, Бахамите, Британските Вирджински острови, Сейшелските острови и Виетнам и привличат клиенти от повече от 200 държави и територии.

Документите показват връзки с повече от 30 000 компании и са на различни езици, включително английски, испански, китайски, корейски, гръцки и руски. Бенефициентите собственици са свързани с 27 000 компании.

Документите включват електронни таблици, данъчни декларации, фактури, PowerPoint презентации, имейли и фирмени записи, в които са изброени директори и акционери. Има и доклади за подозрителна дейност, списъци със санкции, доклади за надлежна проверка (due diligence), формуляри за проверки за опознаване на клиента (know-your-customer), паспорти, сметки за битови услуги и снимки.

Те разкриват подробности за международни енергийни, технологични и имотни притежания и сделки, както и сложни уговорки за наследяване.

Журналистическият екип претърси и разплете сложни мрежи от собственост зад безброй компании, фондации и тръстове. Документите и резултатите бяха споделени в защитена база данни изградена от ICIJ и наречена Datashare и чрез защитена платформа наречена Global iHub.

Публикуването на разкритията от Досиетата Пандора се случва на фона на критичен глобален дебат за справедливостта на международната данъчна система, ролята на западните професионалисти в сивата икономика и неуспеха на правителствата да спрат потока от мръсни пари в укрити компании и тръстове .

Очаква се, че Досиета Пандора ще поднасят нови и нови разкрития за години напред.

От Фъргюс Шиел, ICIJ

Източник/ци: Досиетата „Пандора” – как министри, кметове, генерали и банкери окрадоха държавите си (НАЙ-МАЩАБНОТО журналистическо разследване в света) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!