Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Министърът на транспорта: Корабът потъва

Корабът "Вера Су" потъва. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев пред БНР.

Плавателният съд вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, като се е и изместил и приближил към брега. Към този момент екипажът не е евакуиран въпреки готовността това да бъде направено.  Желание за евакуация от страна на капитана до този момент не е заявено.

Създалото се впечатление, че действията за изтегляне на кораба, заседнал край Яйлата, са закъснели, се дължи на липсата на достатъчно информация, смята кап. Андриян Евтимов - морският посланик на Международната морска организация:

"Комуникационният подход за случая към обществеността от страна на заинтересованите не беше най-правилният. Именно поради липсата на информация в продължение на много дни се създаде една от предпоставките, че нещата са закъснели и че нищо не се е правило през тези всичките дни. Затова може да черпим опит и от големи аварии, които са се случвали по света. Давам пример за една от най-големите аварии, които са за последните години - обръщането на един кораб в Щатите, където всекидневно се даваше информация за това какво се прави, как ще се извади, кой ще участва, как ще се реже кораба и така нататък. В тази част мисля, че се направи доста сериозен пропуск".

Според кап. Евтимов напускането на кораба от екипажа на кораба се решава в крайна сметка от капитана му и, освен при много лошо време, това не бива да се случва, защото кораб без екипаж е още по-рисков.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Министър Христо Алексиев: Корабът "Вера Су" потъва

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!