Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първият сблъсък между Радев и Герджиков е на 24 май 2019, ректорът казва: Култура и духовност не се наливат насила

Анастас Герджиков и Румен Радев

Анастас Герджиков и Румен Радев

Предстоящата президентска битка няма да е първият сблъсък между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков. Двамата вече са заставали един срещу друг в отстояване на традиции и морални ценности. Първият им сблъсък е бил  знаково на 24 май 2019 година – Радев е президент, а Герджиков ректор. По десетилетна традиция ректорът на Софийския университет „Климент Охридски“ заедно с духовенството води празничното шествие до паметника на Кирил и Методий в центъра на столицата. Но обсебен от военния си манталитет Румен Радев решава да промени традицията и прави опит той да поведе шествието, въобразявайки си, че е на битка, но осквернявайки по този начин символиката на една традиция, а и духовността на най-светлия български празник. 

Ректорът Герджиков напуска деликатно шествието, оставяйки „славата“ за водача на държавата, връща се в Алма Матер и произнася в аулата на най-старото висше учебно заведение в България силна и пламенна реч, послание към политиците:

„На този светъл празник няма да коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция. През тази година имах много време да мисля защо се получава така и стигнах до извода, че те не са злонамерени. Повечето от политиците просто никога преди да станат политици не са участвали в шествието и затова не знаят традиционния ред. Разбира се, имаше и изключения. Нашият приятел Явор Нотев, който е бил винаги с нас отпреди да стане политик, се опита да ги вразуми, но както ще чуете след малко в поздравителното ми слово – култура и духовност не се наливат насила. Винаги традиционният ред е бил следният – най-отпред върви българското духовенство, което и сега е сред нас, след него вървим ние, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник“.

Скандалът бе припомнен от политолога Румяна Коларова. Тя е категорична, че издигането на ректора на СУ за президент е ярък знак, защото това учебно заведение  е стожер на държавността.  Целият авторитет на Румен Радев е в армията, да управлява самолет, тоест аз срещу всички.  Герджиков  е част от академичната общност, а там действа принципа на колектива, обяснява Коларова.

Източник/ци: Първият сблъсък между Радев и Герджиков е на 24 май 2019, ректорът казва: Култура и духовност не се наливат насила - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!