Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Огнян Минчев: Кандидатурата на Радев за втори мандат е уязвима

"Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима по редица причини, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през изминалите 5 години е най-меко казано противоречиво. Почти пълна липса на каквито и да е постижения на президента Радев във външната политика, което е негов ресор, ако не броим инициативата "Три морета". Във всички останали аспекти на външната политика Радев има много скромни постижения", коментира направи пред БНР политологът Огнян Минчев.

Той подчерта, че никога не е смятал, че е гарантиран вторият мандат на Румен Радев.

По думите че, президентът Румен Радев има "доста скромни постижения и в позицията на човек, който трябва да обединява нацията, тъй като взе много радикално страна в политическите борби в България през последната година":

"Кандидатурата на Радев е проблемна и в това, че твърде малко са политическите организации и обществени движения, които са силно мотивирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент. Инициативният комитет, който той подготви за своето преизбиране, макар да е много помпозен - той съдържа 189 членове - показва уязвимост, нерешителност и неубеденост в силите, които самият кандидат има, за да постигне за втори път победа на президентските избори".

Огнян Минчев подчерта, че и кандидатурата на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" - проф. Анастас Герджиков, също не е безспорна от редица гледни точки:

"Той е интелектуалец с много сериозен академичен принос, добре познат в академичните среди, но тепърва за месец и половина ще трябва да стане познат на много по-широки кръгове от българската общественост, за да има шанс да ги убеди, че той е човекът, който трябва да бъде избран за президент. Това ще бъде основното предизвикателство пред проф. Герджиков".

Според политолога, ГЕРБ не искат да се афишират със свой собствен кандидат за президент, за да останат в по-умерена политическа позиция след всички упреци към тяхното управление:

"Издигането на независим кандидат за президент показва, че от страна на ГЕРБ има желание тази позиция да бъде предмет на съгласие на много по-широки кръгове от обществото, отколкото са само избирателите и привържениците на партията. Това ми се струва разумен избор".

Минчев не смята, че изборът на държавен глава може да се случи още на първи тур на вота.

Политологът коментира и предстоящите парламентарни избори:

"Очертава се доста шарен 47-и парламент. Имаме нова политическа сила, която има шансове да постигне резултат, който да пренареди политическата карта. Една от партиите на политическата периферия също може да пробие бариерата, особено при нисък брой избиратели. Вероятно пак ще имаме 6-партиен парламент. Основната задача на фракциите в Народното събрание ще е да намерят диалог и да направят правителство".

Той беше категоричен, че ако 47-ият парламент не успее да излъчи работещ кабинет, това ще означава "афиширана криза на политическата система, от която имат интерес определени сили на задкулисието":

"Примерно хора, които желаят българската политическа система да бъде преначертана и тя да бъде президентска република, а не република с парламентарно управление. Такива хора биха се радвали на провала на 47-ото Народно събрание".

Източник/ци: Огнян Минчев: Кандидатурата на Радев за втори мандат е уязвима - Фактор

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!