Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Реакции от СУ за проф. Герджиков: Щом ректорът иска да е президент, трябва веднага да си прекрати мандата

.
СУ ”Климент Охридски”
Източник: БГНЕС

Щом ректорът на Университета е потвърдил, че ще се кандидатира за президент, тогава той още утре трябва да заяви пред председателя на Общото събрание на Университета, че желае предсрочно мандатът му като ректор да бъде прекратен. Това пише доцент Димка Гочева от СУ ”Климент Охридски”.

Вижте останалата част от нейната позиция за проф. Герджиков:

Съответно, съгласно Правилника на Университета, в едномесечен срок Общото събрание на Университета трябва да се събере и да гласува това./Димка Гочева -фейсбук/

Ако Общото събрание на Университета го освободи, тогава ще се проведе нов избор за нов ректор по сроковете и процедурата, предвидена в Правилника.
Ако Общото събрание в едномесечен срок не го освободи, тогава току-преди изборите за президент кандидатурата му ще се окаже нелегитимна – хем ректор, хем президент. Къде дават така?

Имаме прецедент в историята на 133-годишния Софийски университет. Ректор приватизира целия авторитет и тежест на Университета заради своите незадоволими кариерни мераци.

Познавам Анастас отпреди 28 години, той имаше много качества и таланти на учен, преводач и преподавател. От много години вече не е нито учен, нито преводач, преподавателската му заетост е редуцирана до минимум.

Не можа да проумее, че няма как хем да заема постове и позиции, хем да превежда и да пише книги.

Ще остане в историята на Университета като ректора, забил нож в гърба на единствения друг хабилитиран преподавател-мъж в неговата специалност. Защото в катедрата по Класическа филология, в специалността Класическа филология има само двама хабилитирани преподаватели-мъже – Анастас Г. и Николай Гочев.

Докато единият катереше кариерните стълбици, другият написа книги и направи преводи, като някои от книгите и преводите му са още неиздадени.
Но това е картинката в малкия кадър, в големия кадър е историческият прецедент: един ректор използва институционалния ресурс на цял един университет, на най-стария, но вече не най-големия у нас, за да се настани в още един кабинет, в който засега не се е разполагал.

Университетът не може да бъде розичка в бутониерата на ректор, пожелал президентството. Още утре трябва да подаде заявление за предсрочно прекратяване на втория му мандат, а Общото събрание да го гласува в едномесечен срок.

Ако това не стане, значи Университетът е непоправимо и необратимо мутризиран, каквото и да стане на изборите в средата на ноември.
Автономията е мъртва, академичното самоуправление и свобода са погребани отдавна.

Ето и мнението на театроведа Гергана Пирозова:

Аз помня отвореното писмо на професорите от СУ, НБУ, УАСГ срещу Борисов и искането им на оставка на цялото правителство на ГЕРБ през същия този август. Защо искат оставка? Поради:

"... cрacтвaнe нa държaвa и oлигaрхичeн бизнec, кoрупция, пoлитичecки чaдър нaд oпрeдeлeни фигури, cъчeтaн c бeзпaрдoннo изпoлзвaнe нa прaвooхрaнитeлнитe oргaни и прaвoрaздaвaтeлнaтa cиcтeмa кaтo бухaлкa cрeщу нeудoбни прeдcтaвитeли нa грaждaнcкия ceктoр и oпoзициятa, пoтъпкaнa cвoбoдa нa cлoвoтo, coциaлнa бeзпeрcпeктивнocт... "

Коларова, бродирайки уж независимото лице на професора, се изпусна, че още месец май миналата година самият Ректор на СУ бил държал реч срещу Радев. Т.е. - имал гражданска позиция  Нима!

Обаче аз тук се питам дали т.нар. академично съсловие е готово да бъде сварено в тенджерата на Герп и ползвано за бульон? Готови ли са да играят съсловие, което подкрепя Мутрата?

Относно ситуацията "Ректор, който не го е срам да бъде подкрепен от мутрите", няма какво изобщо да се коментира. Позор, който дълго ще тежи на цялото съсловие.
Да видим техния ход! Ще преглътнат ли и това? Даже няма да припомням за "синодалните старчета".

Ако аз съм журналист, щях най-първо да попитам Герджиков как ще коментира това, че е подкрепен от мутри? какво мисли за протестите срещу Борисов и ГЕРП, какво мисли за Гешеф - ей такива простички неща. И не - президентът никога не се обединява с мутрите, и не е обединител на народ и мафия - никога! Това е опорка единствено на мутрите, която сега ще лансират - на нея се ловят аквариумните рибки и шепа от т.нар. академично съсловие, добре угоено от нЕкои проектни милиони, с които Герп ги "нагали" в последните години.

Та, да видим! Имат ли чест, или постарому ще я караме!

Източник/ци: Реакции от СУ за проф. Герджиков: Щом ректорът иска да е президент, трябва веднага да си прекрати мандата

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!