Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Андрей Райчев: Радев спечели едногодишна битка. Мачът е почти обречен

Артистична реплика в рамките на двубоя между ”Дондуков 2” и бившите управляващи бе призивът на президента Румен Радев към Бойко Борисов двамата да се изправят един срещу друг в изборите за държавен глава. Радев спечели едногодишна битка - направи правителство, което слезе с аплодисменти. Сегашният служебен кабинет пази резултата, завършва мача тихо. По-силен играч в момента на терена няма. Мачът е почти обречен. Затова от ГЕРБ ще сложат вероятно млад човек. Отивате да се борите мъжки, колкото и да сте сигурни, че ще загубите.

Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев на прага на предизборната кампания за вота през ноември. Изборите ще бъдат 2в1, а българите ще решават и кой ще бъде следващия държавен глава на България. Кандидатите стават ясни постепенно, но от ГЕРБ бяха категорични - ще пазят името на своята кандидатура до последния момент. На този фон вчера Румен Радев излезе и за пореден път призова Борисов да се кандидатира. 

В битката за Народното събрание също е интересно. Нов политически играч се появи на сцената - проектът на бившите министри от служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев. "Продължаваме промяната" успя бързо да набере скорост, а според последното социологическо изследване на "Галъп" формацията се нарежда втора в следващо Народно събрание. Според Райчев въпросът е от чий електорат ще дръпне. 

"Освен че проектът на Петков и Василев води нови избиратели, той взима електорат и от най-близките си съюзници в лицето на "Демократична България". Взима и от "Има такъв народ" на Слави Трифонов. ИТН имаше своите гласове като към тях бе прибавен вотът и на онези, които гласуваха против Борисов. Трифонов го победи, но не свърши втората част от задачата - да състави правителство. Точно тези хора се оттеглят сега. Те не са разочаровани, просто отидоха да гледат друг филм. Сега просто излизат от залата. Това не са хора, влюбени в "Харвард", а виждат силата, която би могла да реши тяхната задача", посочи още Райчев. 

Социологът посъветва ГЕРБ и ДПС да се държат по-смирено. Разигра обаче и картата с етническия мир, който би бил заплашен, ако ДПС не бъде върната в политическия живот у нас. Това обаче зависи от Движението, което по думите на Райчев, се държи дразнещо в момента. 

"ГЕРБ трябва да свикнат, че са една от партиите. Трябва да се държат смирено, не арогантно. А се държат изключително арогантно. ДПС също не бива да бъде изолирана. Трябва да се намери начин да бъде върната в политическия живот. Избирателите не отиват до урните не защото са уморени, а защото са отвратени", допълни още Райчев.

Източник/ци: Андрей Райчев: Радев спечели едногодишна битка. Мачът е почти обречен

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!