Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Историята помни скандала с проф. Анастас Герджиков в СУ

.
Проф. Анастас Герджиков
Източник: БГНЕС

2019 г. скандал с името на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков разтърси алма матер на българското образование. Съмненията – сключил договор с майка си за 9000 лв. Две години по-късно ни навират в лицето същия този човек. ГЕРБ щели да го издигат за президент. Дали проф. Герджиков не е просто жертвен агнец, който да отърве кожата на Борисов, не е ясно. Вероятно не напразно от ГЕРБ ревностно пазят в тайна името на кандидата си и многократно заявяваха, че ще изчакат до последния момент – страхували се той да не бъде опетнен.

Явно има от какво да се страхуват, ако проф. Герджиков е техният избор, защото историята помни: 

В не чак толкова далечната 2019 година разследване на bTV нищи има ли конфликт на интереси в договора на стойност 9000 лв., който сключва Софийският университет с майката на ректора. Документът попада случайно при преподаватели в СУ. Договорът бил сключен между Алма Матер, представляван от проф. Анастас Герджиков и неговата майка – проф. Мария Герджикова. 

От него става ясно, че за по-малко от два месеца проф. Герджикова получава 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 г. Парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали. 

„Виждам очевидна нередност. В условията на договора и в задачите, които са изпълнени, всъщност са заложени компетентности, за които има много специалисти в Софийския университет, които не са потърсени”, разказва тогава преподавател, пожелал анонимност. 

Освен това няма процедура по избор на експерти, департаментът директно посочва с кого желае да работи - с проф. Мария Герджикова. В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е една и съща. 

От университета не отричат съществуването на договора. Имало ли е други подходящи специалисти и знаел ли е, че договорът е сключен с майка му – проф. Герджиков предпочете да запази мълчание. Майка му - проф. Мария Герджикова също отказва коментар по темата. Същото направиха и останалите участници в договора - директорът на Департамента проф. Росица Пенкова, както и зам.-ректорът Георги Вълчев.

От СУ обясниха, че са сключили договор с проф. Герджикова заради професионалните й качества и опит. 

Адв. Грета Ганева отбеляза, че когато се касае за ректор на държавен университет, трябва да се вземе предвид, че в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси. 

„Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай”, категорична бе тя.

Източник/ци: Историята помни скандала с проф. Анастас Герджиков в СУ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!