Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия е лишила Британия от продукти, газ и бензин

/Поглед.инфо/ Новините от Великобритания вече са на първите страници на много вестници по света. Шокиращи кадри, на които жителите на тази страна се бият на бензиностанции, обикалят всички новинарски канали. Създава се впечатление, че постепенно изобщо всичко на острова изчезва.

Повече от година във Великобритания периодично възниква дефицит на определени храни и стоки от първа необходимост. Но миналата година причините бяха ясни: всички европейски държави, в една или друга степен, бяха изпаднали в паника във връзка с избухването на пандемията на коронавирус. И сега, когато изглежда, че хората са се приспособили повече или по -малко към проблемите, избухването на дефицит на храни на острова изглежда странно.

Всички са особено развълнувани от съобщенията, че рафтовете на супермаркетите може да останат празни за коледните празници. Британските жени бяха разтревожени, че се превръщат в „съветски домакини“, сравнявайки недостига на храна в магазините си с това, което някога са чували за дефицита в Съветския съюз.

Ситуацията е сложна. Но кой е виновен? Отново Русия. Водещите британски вестници без никакви угризения на съвестта пишат, че за ситуацията с празните рафтове в местните супермаркети е виновен ...Владимир Путин.

След това започна истински срив на британските компании, доставящи газ и топлина. Отвсякъде се чуват предупреждения за ужасна зима, когато сериозна част от населението ще трябва да се изправи пред ужасен избор: „отопление или хранене“ ("heating or eating").

Газовите оператори един след друг започнаха да обявяват фалит, изправени пред нарастващите цени на газа в Европа. Изведнъж в началото на отоплителния сезон местните жители започнаха да получават съобщения, че няма кой да ги отоплява поради закриването на доставчика на тези услуги. По изчисленията на Financial Times излиза, че от повече от петдесет британски доставчици на енергия, само около дузина могат да оцелеят тази зима.

Изглежда, че причината за това жалко и окаяно състояние на пазара на енергийни услуги в страната е очевидна и лежи на повърхността. С либерализацията на този сектор се появиха много фирми, които всъщност са сапунени мехурчета. Sunday Times проведе разследването си, което установи, че някои от тези фирми са регистрирани в частни апартаменти и се представляват от откровени авантюристи, които нямат нищо общо нито с газа, нито с отоплението. И сега, когато цените на газа в Европа скочиха, се оказва, че те нямат не само газ, но и някакви резерви, своеобразни предпазни възглавници.

Но ако посочите това като основна причина за кризата, ще трябва да обвините собственото си правителство, което позволи ситуацията, в която значителна част от обикновените британци бяха обслужвани от случайни печалбари. Съответно е необходимо да се търси причината някъде настрани. И, разбира се, отново посочиха с пръст Русия.

Британските вестници, позовавайки се на американските ментори, бяха пълни с невероятни заглавия и статии, чийто смисъл се свежда до следното: Русия изпълнява всичките си задължения да доставя газ за Европа, но:/1/ би могла да доставя повече, което означава, че /2/ тя е виновна за газовата криза, от коетоследва, че /3/ трябва да се борим срещу ... проекта „Северен поток 2“, /4/ благодарение на който Русия може да доставя повече газ за Европа.

Няма нужда да търсите логика и последователност в тези словесни конструкции – както и да се пробвате, пак няма да я намерите. Единствената „логика“ е, че Русия е виновна преди всичко и за всички беди. Да, виновна е за доставянето на твърде много газ за Европа и твърде малко в същото време.

Не е изненадващо, че в тази ситуация британските делови медии откриха нов авторитет в оценката на газовия пазар - Украйна. Заглавието на първа страница на бизнес приложението на The Daily Telegraph този понеделник гласеше: „Великобритания е обречена на зимата на своето недоволство, предупреждава украинският газов крал “. Тук трябва да се поясни, че „зимата на недоволството“ е шекспиров термин, който сега се е превърнал в название на историческия период от края на 70 -те години, когато цяла Великобритания е била обхваната от стачки и сблъсъци между работници и полиция. А като "газов крал" вестникът определя шефа на "Нафтогаз на Украйна" Юрий Витренко .

Той най-безсрамно оповести на британците чисто украинската аритметика, разказвайки: "Миналата година" Газпром "поръча 65 милиарда кубически метра транзит газ през Украйна, а тази година - само 40 милиарда. Ето защо получавате 25 милиарда куб.м. газ по-малко. Това е просто. " Не последваха никакви анализи и обяснения от страна на вестника. Както можете да си представите, това обяснение за ежедневните проблеми на британците беше напълно задоволително и приемливо за журналистите.

А в крайна сметка манипулацията на факти е очевидна. Витренко не споменава, че спадът в транзита на газ през Украйна се дължи преди всичко на факта, че „Турски поток“ започна да работи миналата година, през който тези, „липсващи“, както се твърди, милиарди кубически метра газ, отново отидоха в Европа, при това даже повече.

Такива подробности обаче не трябва да се обясняват на неспециалистите - иначе как можете да обвините Русия, ако признаете, че тя стриктно изпълнява, че и преизпълнява всички свои задължения към европейците?

Това, което „газовият крал“ още успя да скрие от британците, е фактът, че страната им изобщо не зависи от руския газ. Местните таблоиди дори твърдят, че „Великобритания надхитри Путин“, купувайки газ от Норвегия, а не от Русия, така че Германия ще стане основната жертва на газовата криза през зимата. И тези хвалби някак си вървят добре с изявленията, че Москва уж е организирала газовата криза в Европа специално с цел да подкопае британската икономика и „да разкъса на парчетапродоволствената верига там“. Не знам как стои въпроса с продоволствената верига за доставките, но логическата верига в британската преса очевидно е разкъсана на парчета - и това също ли е наша вина?

И след хранителната и газовата криза дойде кризата с горивата. Всичко започна с съобщения в пресата, че някои бензиностанции ограничават продажбите на бензин поради недостиг на водачи на камионите-цистерни. След това започна класическа паника. И колкото повече властите обясняваха на своите граждани, че няма причина за това, толкова повече се разгаряше тя.

Когато се появиха съобщенията, че правителството възнамерява да използва армията за временно покриване на недостига на шофьори на камионите за гориво, стана ясно, че опитите да се успокои обществеността също са изпълнени с лъжи.

Британските анализатори толкова обичаха да цитират американския сенатор Джон Маккейн, че Русия е „страна-бензиностанция“. И сега, за тяхна изненада, те установяват, че собствената им държава дори не е достигнала нивото на бензиностанция, тъй като не е в състояние да осигури на собствените си потребители гориво.

Както правилно отбеляза колумнистът на Financial Times Сара О'Конър, сега за британското правителство ще бъде трудно да прехвърли вината върху някой друг. Фактът, че Лондон спешно издава временни работни визи на шофьори на камиони и работници, е резултат на явно подценяване на нивото на недостиг на работна ръка в резултат на Brexit и ограниченията на Covid.

Властите се позовават на факта, че в някои европейски страни недостигът на шофьори е още по -голям. Но по някаква причина кризите с безпрецедентни размери преди всичко обхващат Великобритания. И вечно да обвинявате Путин за тях, надали е възможно.

Разбира се, много британци също разбират това. Неслучайно рейтингът на управляващите консерватори спадна. За първи път от 13 години нивата на одобрение на лидерите на торите и лейбъристите се изравниха. И това въпреки факта, че Лейбъристката партия сега е разтърсена от най -сериозни вътрешни скандали и кавги.

Но действията на правителството на Борис Джонсън изглеждат болезнено некомпетентни в очите на британците, които се борят помежду си за туба бензин. Това, което опозиционерите сега правят, е директно да припомнят думите на Маргарет Тачър за СССР: „Няма продукти по рафтовете, няма бензин“. Оказва се, че тя точно е предвидила положението във Великобритания през 2021 г.?

Европейците също добавят съчки към този пламтящ огън на британското недоволство. Например потенциалният германски канцлер Олаф Шолц, дори преди да има време да отпразнува победата на своята партия в току-що изминалите избори, обвинява Brexit за всички проблеми на острова, включително бензиновата криза.

Таймс отбелязва, че повечето европейски медии описват тази криза „с неприкрито злорадство“, наричайки Великобритания днес „кралството на празните рафтове“. Ала това са съюзниците на кралството. И ще бъде трудно да се обвини Путин за това.

Но нищо, британските кремъллози не спят, те във всички случаи повтарят мантрите за вината на Русия. Няма съмнение, че скоро в кризата с бензина ще бъде измислена „руска следа“. Опитът показва: веднага щом се разпалят някакви по-сериозни вътрешни катаклизми във Великобритания, моментално се появяват антируски скандали: от „писмото на Зиновиев“ от 1924 г., до „отравянето на семейство Скрипал“ от 2018 г.

И сега виждаме как полицията хвърли поредната „сензация“ за третия „Петров-Боширов“. Само че е невъзможно да се подхранва обществеността с едни и същи ментета дълго време - новината очевидно „не се прихвана“ и със сигурност не отклони вниманието на британците от празните рафтове на магазините и от дългите опашки по бензиностанциите.

Това означава, че трябва да се подготвим за някои по-гръмки обвинения срещу Русия. Начинът на работа на британските медии и политици не се е променил много през изминалия век. Няма съмнение, че и сега те няма да се спрат с обвиненията, че руснаците са изяли колбасите им в супермаркетите и са изпили целия бензин на бензиностанциите.

Превод: ЕС

Източник/ци: Русия е лишила Британия от продукти, газ и бензин - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!