Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Карадайъ към Радев и Рашков: С най-мракобесните комунистически прийоми не е почтено да печелиш избори

С изключително остро изказване се обърна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ към президента Радев и вътрешния министър Бойко Рашков.

"Към Радев и Рашков се обръщам, че с най-мракобесните комунистически прийоми не е почтено, не е достойно да печелиш избори и да се отнасяш към своите политически опоненти", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти, след като Движението се регистрира пред ЦИК за предстоящите избори за президент и парламент..

„От тук искам да заявя, че независимо Радев дали ще го има или няма да го има, независимо дали Рашков ще го има или няма да го има,  независимо дали Карадайъ ще го има или няма да го има – България ще има 47-мо, и 48-мо, и 49-то и 50-то, и т.н.- Народно събрание. И в 47-то, 48-то, 49-то и 50-то и т.н. Народни събрание ДПС ще участва. И с парламентарните и конституционните инструменти всеки произвол и полицейщина ще бъдат проверявани и длъжностните лица ще си понесат своята отговорност за своите закононарушения", заяви Карадайъ.

"Ние трябва да изберем президент обединител на нацията. Президент, който може да обединява около каузи, а не президент, който разединява и противопоставя политически сили, включително вътре в Народното събрание това, което видяхме вече на два пъти. Напротив философията залегнала в Конституцията на институцията президент е да бъде полето за консенсус, а не да бъде инструмент за противопоставяне", каза председателят на ДПС.

Той обясни, че днес ДПС ще има онлайн заседание на Централния съвет. „Ще приемем критерии и процедури за номинации със съответните срокове. След като минат процедурите, ние ще вземам съответните решения и в законоустановените срокове ще регистрираме кандидатите ни за народни представители и кандидатите ни за президент и вицепрезидент, ако има издигнати такива“, каза още Карадайъ.

Председателят на ДПС коментира, че в тези условия на кризи за трети път отиваме на избори тази година. "За това призивът ми към всички български граждани е да се отнесем много сериозно към тези избори, които предстоят", каза още Карадайъ.

"Още един важен избор има да правим на 14 ноември. Да изберем програми за ускорено икономическо развитие на България. Някои от нашите съседни държави членове на ЕС вече изхарчиха половината средства от Плановете си за устойчивост и развитие, ние още не сме си пуснали фиша. Ние от ДПС сме представяли нашата програма за ускорено икономическо развитие на страната. В тези кризи в България има нужда от ускорено икономическо развитие. България има нужда от обединение. България има нужда от стабилност", коментира още Карадайъ.

По думите му България няма нужда от допълнително напрежение в страната с противоконституционни и противозаконни комунистически прийоми, каквито са се видели на изборите през юли.

"Другата седмица имам посещение в Брюксел. Това са ни сигнали за полицейски произвол в страната през месец юли и вие медиите мисля, че мълчахте. Не сме дали много гласност тогава. Сега в момента призивът ни към всички български граждани е да дават гласност на всяко закононарушение и на всеки полицейски произвол от органите на реда, които действат по заповед на вътрешния министър, назначен от президента Радев", призова Карадайъ.

"Президентът Радев няма как да не знае, а може да участва в указанията към служебния министър Рашков, който абсолютно съзнателно и целенасочено погазва конституционни права на български граждани, ограничавайки ги включително да могат да гласуват с органите на реда и органите на полицията, а от друга страна нарушава човешки права на български граждани. Унизява български граждани. Има достатъчно факти“, каза Карадайъ.

По думите му става въпрос за следене, унижение, събличане на хора, хора на земята, обиски по улицата. Той отчете, че това са членове на ДПС, младежки лидери на ДПС и кметове на движението.

"Ние от ДПС сме категорично против купуването на гласове и борба трябва да се води, но не с противозаконни методи и средства. Не органите на реда и държавният апарат като цяло да се ползва в услуга на едни партии и против други партии", заяви още председателят на ДПС.

Накрая Карадайъ сравни политиката на Радев с тази на бившите управляващи от ГЕРБ: „Говорихме, че 12 години ГЕРБ ползва държавния апарат в лична угода и производство на изборен резултат за управляващите. Сега в момента Радев го прилага със своите служебни министри.”

Движението за права и свободи се регистрира днес в ЦИК за предстоящите избори на 14 ноември 2021 г. Партията регистрира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, заместник-председателя та ДПС Ахмед Ахмедов, Хамид Хамид и др.

Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17.00 часа на 29 септември 2021 г.

Рашков отвърна на удара на ДПС: Не можем да стоим безучастно, когато куфари се разнасят от област в област

Източник/ци: Карадайъ към Радев и Рашков:С най-мракобесните комунистически прийоми не е почтено да печелиш избори

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!