Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

Силовият вицепремиер Бойко Рашков ще отговаря за провеждането на изборите, реши служебното правителство на своето заседание днес. Новината дойде от агроминистъра Христо Бозуков след срещата на „Дондуков“ 1, предаде bTV.

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната власт, както и регионалните структури“, посочи в началото на заседанието премиерът ген. Стефан Янев.

Рашков беше ресорен вицепремиер и по време на предсрочните избори от 11 юли. Преди вота имаше голям брой акции срещу контролирания вот.

Lupa.bg: Тежка катастрофа с мерцедеса на Бойко Рашков (снимки)

Преди два дни правителството прие и план-сметката на изборите „2 в 1“ – близо 124 млн. лв. От тях 52 млн. лв. са за възнагражденията на РИК и СИК. Отпечатването на хартиените бюлетини и обработката на данните от гласуването ще струват близо 15 млн. лв.

За охраната на изборите от МВР ще бъдат отпуснати 19 млн. лв. Министерството на Външните работи, които отговаря за вота зад граница, ще разчита на 10 млн. лв., а МОН – на 60 хил. лв. При необходимост ще бъдат отпуснати средства и за допълнителни машини за гласуване и евентуално за камери в секциите.

Бойко Рашков неведнъж е критикуван остро от лидерите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ заради практиките на МВР в предизборната кампания. И двамата партийни водачи говорят за репресии. 

Борисов обвини Рашков, че "плашил хората", коментирайки задържането на кмета на Бата преди изборите. Лидерът на ГЕРБ разказа за многобройни случаи, когато активисти на ГЕРБ, сред които и директока на детска градина, са били привиквани в полицията, за да им се състави предупредителен протокол с оглед купуване на гласове.

"Ще плашиш хората? Това да не ти е 44-та година", обърна се емоционално към вицепремиера Рашков лидерът на ГЕРБ, коментирайки точно привикването на ГЕРБ-ери в полицията.

„Само мен не ме бяха викали, цялата партия я разкостиха преди изборите", каза още Борисов по повод на полицейска призовка, която получил. 

Карадайъ пък обвини Рашков освен в репресии и в това, че нарушава конституцията.

Акциите на полицейските служители могат меко да бъдат наречени репресии и унижения, каза за хората на Рашков председателят на ДПС.

Източник/ци: Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!