Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков съветва Конституционния съд как да реши казуса му с канадското гражданство

21 април – тогава съм направил волеизявление да се откажа от канадското си гражданство. На 20-и август бях уведомен от канадските власти, че вече не съм техен гражданин“. Така Кирил Петков призна пред "Здравей България" по Нова тв, че де факто е бил назначен за служебен министър, бидейки гражданин на чужда държава. 

Това означава, че и той, и президентът Радев са нарушили Конституцията.

Абсолютно скандално Петков се опита да даде наставления на Конституционния съд, че трябва да каже, че "не е въпрос кога една чужда държава издава бележка, а кога си направил всичко законно".
 

Очаквам 30% да гласуват за нас и 121 депутати в парламента.

Много се зарадвах, когато чух и Христо Иванов, и Мая Манолова. И двете формации искаха разговор. Това е една от целите ни. Тези хора припознават много от общините ни цели. Трябва да изясним принципите на бъдещата коалиция за управление. Не трябва преди изборите да се явяваме с обща листа. Ние явно ставаме новия център. Трябва да дадем пълна демокрация на хората". 

Това заяви в студиото на „Здравей, България” на Нова телевизия бившият служебен министър на икономиката и съосновател на проекта „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Припомняме, че вчера "Продължаваме промяната" подписа коалиционно споразумение с ПП "Волт" и ПП "Средна европейска класа" за съвместно явяване на парламентарните избори. 

По думите на Кирил Петков днес още другата седмица от новата формация сядат на преговори с „Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

От формацията на Слави Трифонов работих добре с Мика Зайкова и Ива Митева. Според мен от ИТН трябва да преглътнат егото и да разберат, че сами не става. Трябва обединение под общи принципи. Бих се обадил на Зайкова и бих й казал: „Това искаме да правим, ако мислите, че имате воля и ентусиазъм заповядайте на разговори”, каза още бившият служебен министър на икономиката.

Петков отново подчерта, че целта им е да има 121 почтени депутати в парламента след изборите.

„Подкрепа от 9 % на изборите е наистина сериозна. Не можах да повярвам, защото все още нямаме партия, листи и кампания. Много благодаря на всички, които ни подкрепиха само на базата на нашите две имена. Този процент, ако се направи хубава кампания, вярвам, че ще се утрои, и ще имаме 27-30%", каза още Петков.

Според него в момента се намираме в началото на една вълна на промяната и тя ще продължи.

„Декларирах всичките си средства, когато станах министър. Над един милион лева са ми спестяванията. Всеки лев, който съм спестил, е на базата на  моите успехи в бизнеса. Два пъти инвестирах в компании. Горд съм с тяхното съществуване. Зад всичко, което притежавам, стои честен бизнес, труд и успехи. Живея в малък апартамент в центъра. Обичам да ходя пеша, без да шофирам, ако може. Платил съм си данъците. Не завися от поръчки и държавни договори, така че съм абсолютно спокоен", обясни Петков на въпрос с какви средства разполага. 

На въпрос какви са му отношенията с посланика на САЩ у нас Херо Мустафа той отговори следното: „Познавам я, срещали сме се няколко пъти. Не съм гвоорил с нея, откакто обявихме проекта си. Всички наши партньори на Запад биха се радвали България да не е корумпирана страна. На никого не му трябват задкулисните и корупционни сделки". 

Петков призна, че живее в малък апартамент в центъра на София, който е голям около 85 кв. м. "Не завися от поръчки, защото бизнесът ми е бил свързан с чужди пазари", каза той.

Петков каза, че ще иска местните почтени хора по населени места да направят кампанията на "Продължаваме промяната".

"Нашият фокус не е деснопартиен. Не ни е важно колко ще изкараме самите ние. Нашата мисия е в следващия парламент да има 121 депутата, които да са част от коалицията на почтеността", каза той.

"Нека хората да гласуват и просто ще знаят, че ще има коалиция на базата на принципност и почтеност", каза той.

Петков призна, че има чувството, че е начело на нова вълна на промяната: "Не ме интересува кой какво е казал за мен. Интересува ме занапред да направим така, че да имаме работещ парламент на база на общи принципи", каза политикът.

„Това, което съм видял от действията на Мая Манолова, мога да кажа, че харесвам политиките й“, заяви той, когато бе попитан дали я вижда сред почтените хора.

21 април – тогава съм направил волеизявление да се откажа от канадското си гражданство. На 20-и август бях уведомен от канадските власти, че вече не съм техен гражданин“, призна той, че де факто е бил назначен за служебен министър, бидейки гражданин на чужда държава.

Петков обаче, се опита да даде наставления на Конституционния съд, че трябва да каже, че "не е въпрос кога една чужда държава издава бележка, а кога си направил всичко законно".

Лично Асен Василев ми каза, че Спецов е подал сигнал за заплахи срещу него и семейството му. Румен е човек, който е достатъчно смел, за да продължи обаче“, каза той. „Не съм разследващ орган и не искам да казвам имена на бизнесмени, от които идват заплахите“, каза той.

Петков увери още, че няма нищо против хората с различна полова ориентация.

По темата за гей браковете той каза, че е традиционалист, но не и хомофоб. Във формацията му нямат лично против всеки да избира своята принадлежност.

Заяви, че е против строежа на АЕЦ "Белене", а затварянето на въглищните централи според него е неизбежно, но трябва да се отложи колкото се може повече.

За идеята за компенсации за бизнеса заради високата цена на тока, каквито предложи Мая Манолова, той предложи бързо да се сменят шефовете на енергийните дружества, тъй като според него това е част от проблема.

Петков заяви, че главният прокурор Иван Гешев задължително "трябва да си ходи". На въпрос кой съвременен български писател трябва да бъде вкаран в учебниците той посочи Захари Карабашлиев.

Източник/ци: Кирил Петков съветва Конституционния съд как реши казуса му с канадското гражданство

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!