Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Слави Василев: Това е краят на Борисов, Доган, Пеевски и свързаните с тях лица

"Проектът на Кирил Петков и Асен Василев е събитие от огромно, генерационно значение за българската политика. От днес ставаме свидетели на новото поколение българи, скъсали с манталитета на прехода, закърмени с друго майчно мляко, които заявяват себе си на политическата сцена".

Това написа политологът Слави Василев.

"Те нямат нищо общо с класическия политик на прехода и това, ако питате мен, е чисто и просто началото на края на този мъчителен за мнозина, период. Оттук следва да кажа няколко неща, понеже повечето хора ме познават като политически наблюдател.

1) Човекът, който позволи това явление да се осъществи, се казва Румен Радев. Той даде път на Кирил Петков. Той им даде свобода да действат със заръката и мандат да “осветляват истината”. Те го направиха, което на практика представлява входен билет за голямата политика.

2) Проектът на Петков/Василев коренно ще преобрази българската политическа действителност. Битката през следващите години няма да е между ляво и дясно, а между новата генерация политици и статуквото. Предстои да видим как партиите от последните два парламента ще се позиционират спрямо тях. Тези, които се обявят за партньори, ще се развиват и ще растат електорално, другите ще останат в изолация и ще угаснат.

3) Проектът на Петков/Василев е краят на ГЕРБ и ДПС такива, каквито ги познаваме. Това е краят на Борисов, Доган, Пеевски и свързаните с тях лица;

4) Успехът на проекта Петков/Василев ще е огромен. Маркирам го тук, от няколио дни го повтарям по студия и вестници, ще продължа да го правя. Вярвам, че хората ще ги припознаят точно така, както ги описвам;

5) Ще отнеме известно време старите политици да реализират това. В зависимист от техните реакции ще определят собствената си политическа съдба. В този смисъл, изненадата за някои, които се мислят за незаменими, ще е голяма.

Всичкото това ме оставя всъщност със смесени чувства, защото аз съм от хората, които вярват от много време, че България няма да се оправи освен ако не се смени Конституцията и не се въведе ново управление, което да гарантира баланс и равновесие между властите. Смесените чувства са породени от обстоятелството, че проектът на Петков/Василев ще отложи перспективата за машабен ремонт на Конституцията, тъй като тези момчета може и да се справят дори с тази система. Българският парламентаризъм създава прекалено голяма концентрация на власт на едно място, а когато тази система заработи в ръцете на компетентни, морални и можещи хора, тя би могла да произвжда резултати. В ръцете на политиците от старото поколение, видяхме до какво води тя.
Харвардските момчета ме изненадаха и аз от сърце им желая успех!", завършва Василев.

Източник/ци: Слави Василев: Това е краят на Борисов, Доган, Пеевски и свързаните с тях лица - ᐉ Новини от Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!