Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС няма да воюва за САЩ срещу Русия

/Поглед.инфо/ Съединените щати изведнъж се убедиха, че ако се стигне до това, Америка ще трябва да се бори сама с Русия. Съдейки по изявленията на лидерите на НАТО, евроатлантическият военен блок е по-силен от всякога и благодарение на усилията на САЩ той става още по-силен и по-мощен. Колективният Запад значително увеличи броя и разнообразието на провежданите военни учения, а също така възроди някои от предишните им мащабни серии.

Например, прочутият американски “Защитник на Европа” всъщност е прераждането на поредицата военни игри REFORGER, провеждани в Европа от 1969 до 1993 г. Същото важи и за мащабното учение, най-голямото от 30 години, проведено през август т.г.

Политически изглежда, че европейските страни, влизащи в Алианса, се държат като бойни коне, след като са чули познатия звук на полковия рог. Така евродепутатите обсъдиха и предварително съгласуваха проектодоклад за новата стратегия за „сдържане на Русия“.

Дори и официално приет, той като цяло има само препоръчителен характер, но самото му съществуване, така или иначе, потвърждава високия боен дух на „общите европейци“ и пълната им решимост, така да се каже, „да се борят срещу Русия буквално до последния патрон“. Както следва от текста на документа - „с цел да се предотврати намесата ѝ в делата на източните и южните съседи на съюза“.

Както знаете обаче, всяка теория винаги се проверява от практиката. И такава проверка наистина се случи.

Докато руските войски бяха в казармите си на местата си за постоянно разполагане, Съединените щати и НАТО по суша, въздух и море гордо демонстрираха решителност, войнственост, солидарност и способности.

Но веднага след като Русия, заедно с Беларус, Казахстан, Киргизстан, Монголия, Армения и Индия, започнаха да провеждат ученията „Запад 2021“, всички американски съюзници в Европа изчезнаха някога

Информационно-аналитичното списание “Вашингтон Екзаминър” установява неприятното. Дори широко разпространеният “Балтийски патрул”, който официално служи като доказателство за способността на НАТО да покрие своите балтийски съюзници в региона на Балтийско море, спря да лети от 10 септември, началната дата за руските учения.

Освен това ВВС на Белгия, Дания, Франция и Германия прекратиха бойните си учебни дейности дори на НАТОвска територия в съседство с Калининградска област. Това още повече възмути американските експерти.

С една дума, съюзниците са съюзници, но щом откъм Русия замирише малко на изгорял барут и сажди от танкови дизелови двигатели, САЩ в Европа изведнъж се оказват напълно сами. Наблюдателните и разузнавателни полети „по линията на допир“ са продължени изключително от американската авиация. А в морето американците са „подпомогнати“ само от много леките патрулни катери на „балтийските тигри“.

Грубо казано, това е всичко, на което Пентагонът наистина може да разчита по отношение на европейското участие в случай на истинска „голяма война с Русия“. Не, чисто теоретично, ако руската армия започне агресивно нашествие на тяхна територия, те ще се съпротивляват. И най-вероятно ще се обърнат за помощ към САЩ. Но само за да отблъснат външната агресия на собствената си земя.

Всъщност тези страни нямат желание да участват в американски авантюри. На думи, демонстрирането на солидарност е едно, но всъщност да лежиш под веригите на „руските танкове“ е нещо съвсем друго. Особено след поучителното и цветисто бягство на американската армия от Афганистан, по време на което Пентагонът открито изостави своите съюзници.

Американското ръководство все още не разбира какво да прави. Според европейските медии, Джо Байдън в Белия дом дори е изпаднал в нещо, близко до истериката. Възмутен от "двуличието" на германците, които безсрамно съчетават членството в НАТО със съюз с Русия. А също и пасивността на италианците, които държат флота в своите бази, вместо поне да покажат знамето, ако не в Черно море, то поне край бреговете на Сирия.

„Абсурдно е, че военновъздушните сили на малкия Люксембург са принудени да поддържат системата за предупреждение в цяла Централна Европа“, пише “Вашингтон Екзаминър”

Само че, не е абсурдно. Ето как изглежда обективната реалност, ако премахнете блясъка на фалшивия политизиран пиар. Русия по своя инициатива не иска да се бие с Европа. Русия се стреми да поддържа стабилни и взаимоизгодни търговски и икономически отношения. Защото, когато те са нарушени, газът се покачва до абсолютно смъртоносни за европейския потребител цени (над 800 долара за 1000 кубически метра преди няколко дни). И зимният студ все още не е дошъл. Следователно военната ескалация с Русия, меко казано, не е от полза и за Европа.

Нека не всички, а значителна част от управляващия елит да разберат този момент. Някои там са рационални, докато някои осъзнава, че е смелчага единствено докато не трябва да „отговаря“ наистина за думите и действия си. Накратко - ако се стигне до това, то Америка ще трябва да воюва с руснаците съвсем сама.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: ЕС няма да воюва за САЩ срещу Русия - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!