Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адв. Велислав Величков пред Фрог: Чатът между Гешев и пиарката на Борисов показа, че назначението му е политическо

Чатът между главния прокурор Иван Гешев и пиарката на Борисов показа, че назначението му е политическо. Това каза пред Фрог нюз адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“. Ето каво още сподели той относно дебатите за реформа в съдебната система:
- Адв. Величков, в краткия живот на 46-ия парламент Бюрото за защита, намиращо се под шапката на главния прокурор,  бе преместено към министерство на правосъдието. Трябва ли да сме доволни и на тази промяна на фона на това, че хората от протестите всъщност искаха оставката на Иван Гешев?

- Всяка малка стъпка във вярната посока проправя пътя към по-големите. Това е като да искам да си купя апартамент, но засега ми продават само гаража. Но зная, че когато взема гаража, това ще е стъпка към апартамента. И тук искам да уточня, че преместването на Бюрото за охрана не е съдебна реформа. Това е правилна стъпка, защото така се отнема възможността за еднолична и безконтролна власт върху пара полицейско формирование. Липсва парламентарен и съдебен контрол и то застрашава правата и свободите на гражданите в този му вид. Това Бюро действително се използваше като лична преторианска гвардия на главния прокурор, независимо кой е той. Преди това го използваше Сотир Цацаров. Все пак това малко свършено нещо от парламента, е един голям пробив в непробиваемата обшивка на прокуратурата. Която всъщност застрашава и функционирането на самата съдебна власт поради липсата на контрол.

- Иван Гешев обаче контрира, че едва ли не ни очакват страшни неща, ако Бюрото се премести към министерство на правосъдието. Вие не се ли притеснихте, че може да се окaже прав?

- Ако трябва да съм откровен,  не спах цяла нощ. После се успокоих, че указът за Бюрото още не е подписан от президента и че все още нищо страшно не се е случило. Вече си представях как идва Янаки Стоилов с хората от Бюрото да ме арестува. Направо се панирах. Но сега говорейки сериозно, какво страшно може да се случи?! Това Бюро няма разследващи функции. То не е част от правосъдната система. То не заменя следствието и прокуратурата в разследването и ръководенето на следствените действия. Нито пък внася обвинителните актове в съда.

Така че прехвърлянето му от съдебната в изпълнителната власт е най-правилната стъпка, защото от една страна министърът на правосъдието подлежи на парламентарен контрол и второ, защото там се намира Главна дирекция „Охрана“ , която е отговорна за  охраната на магистратите - съдиите. Така че в този смисъл не се променя никакъв баланс в съдебната система. Бюрото за охрана до 2014 г. е било към изпълнителната власт и не виждам по каква логика главният прокурор и заместнците му ще се ползват с по-висока степен на лична защита от другите магистрати – съдиите, които са над тях в ранга на съдебната власт.

Прокуратутата е само страна в процеса. По тази логика и председателят на ВАС също трябва да се охрянава от Бюро за охрана, за да има равнопостовеност на страните. Бюрото за охрана по никакъв начин не влияе на никакви процеси, свързани с работата на прокуратурата – нито на разследването, нито на подготовката, нито на внасянато на обвинителните актове, нито на задържането на лица. Последното става с прокуроски и съдебен акт и се извършва от полицията, а не от охранителите на съдебната система. Да се прави втора полиция в съдебната власт е абсолютно недопустимо. Полицията е една и тя има право да зъдаржа хора. Тя се намира в изпълнителната власт.

- Прави ли Ви впечатлени, че покрай темата за закриването на спецправосъдието, ГЕРБ, ДПС и прокуратурата сякаш говорят в един глас.Обяснават дълго и напоително, че ако това се случи, от това ще спечелят престъпниците, срещу които в момента се водят дела и съдебни процеси. Смятате ли, че има такава опасност?

- Зная какво говорят. Основните говорители са депутатът от ДПС Хамид Хамид , още един народен представител от същата партия  и една новоизлюпена медийна звезда от ГЕРБ, за която разбрахме, че следва главния прокурор по петите, докато заседава правната комисия. Но отвъд тази вметка, персонална и субективна, и тук нищо не се променя. Защото до 2012 г. нямаше специализирано правосъдие. Аз попитах и главния прокурор в интервю, което вземехме от „Правосъдие за всеки“, защо правосъдието до 2012 г., когато нямаше специализирани съдилища,  работеше и то по-добре от сега.

- И той какво Ви каза?

-  Шмугна се в колата, не отговори на практика на този въпрос. Но и в момента има специализиран отдел в СГС, който работи по тези тежки престъпления, свързани с организирана престъпност. Какво пречи да има специализирани отдели във всички  окръжни съдилища или поне на ниво апелативен район и там да се разглеждат тези престъпления по общия ред, а не по специалния прокурорски ред. Кое налага на практика създаването на специални съдилища и какво са свършили те за последните девет години?!

-  Отчетоха се, доколкото си спомням с делото „Иванчева“, което още не е приключило на трета инстанция.

- Ние нямаме влязла в сила присъда срещу нито един висш политик, магистрат, бизнесмен, олигарх. Нямаме не възбранено, а реално върнато имущество на държавния бюджет пари. Имаме една наказателна репресия. Вчера разбрахме, че зам.-кетът на район „Младост“ Биляна Петрова е изкарала над 1240 дни в ареста – домашен и ефективен, без влязла в сила присъда. Това са 3,5 години. Ако ти си в ареста за такова време без присъда, това е нацистко правосъдие. Това е тоталитарен механизъм, който нарушава европейската конвенция за защита правата.

По-скоро премахването на специализираното правосъдие ще помогне за утвърждаване върховенството на правото. Съставите ще останат неизменни за тези, които са започнали пръвоинстанционните дела. Те ще си довършат делата до край и нито едно дело няма да се върне отначало. А където не е започнало дело, не е проблем да започне с нов състав, защото нищо още не се е случило. Защо като е ефективен специализирания съд,  делото КТБ пета година не мърда нито йота напред?! Това е делото за най-големия обир в държавата и с което щеше да се ходи с дизелово гориво на луната. Гешев така го определи това дело като зам.-главен прокурор. И още един въпрос му зададехоме. Всъщност след него главният прокурор се шмугна в колата.

- Интересно е да разберем?

- Попитахме го известна ли му е каква е специализацията на съдиите от специализирания наказателен съд по профила на престъпленията, които те разследват в съдебна фаза и по които постановяват присъди. В какво са специализирали - в данъчни, в икономически престъпления?!

- Той какво Ви отговори?

- Каза, че не му е известно и да се обърнем към председателя на съда. Тогава на свой ред запитахме – а  на прокурорите каква им е специализацията? На този въпрос Гешев си влезе в колата. Т.е дойдоха едни съдии от малки съдебни райони около Видин, Враца, Полски Тръмбеш. Дойдоха хора от ВСС, които като в пенсия отидоха на второ ниво Апелативен специализиран съд, дойдоха бивши прокурори от страната, които станаха съдии без никаква специализация в точно този вид престъпност. Т. е имаме специализиран съд без специализирани магистрати. Е за каква специализация говорим тогава?!

- Какъв прочит направихте между разменените емотикони в чата на Иван Гешев и пиарката на Бойко Борисов?

- Видях, че му е много смешно на главния прокурор или поне такъв вид дава. Истината е, че в комисията той беше изнервен, бродеше напред-назад. Тази комуникация говори точно за това, което отрича самият Гешев. Той казва, че не би допуснал политическа намеса в работата му. Точно  това се е случило в последните години. Защото въпросната г-жа Арнаудова беше нещо много повече от личен пиар на бившия премиер Бойко Борисов. Тя видимо е била свръзката между него и много важни хора в държавата, както межу него и един сега подсъдим, избягал от правосъдието. И който неизвестно защо прокуратурата го допусна да избяга и след това се сети да го обвинява. Доказва се, че сделката за това назначени е била политическа и влиянието през цялата тази година и половина, която вече мина,  също  е политическо .

Интервю на Катя Илиева

Източник/ци: Адв. Велислав Величков пред Фрог: Чатът между Гешев и пиарката на Борисов показа, че назначението му е политическо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!