Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Георги Киряков пред Lupa.bg: Служебният кабинет остава и след изборите на 14-и ноември

Служебният кабинет, назначен днес от президента Румен Радев, най-вероятно ще остане да ни управлява и през зимата, след изборите на 14-и ноември. Резултатът на предсрочния вот ще бъде горе-долу същия като предишните и пак няма да се състави правителство. По-скоро, след тези, ни чакат още едни избори. Такава прогноза направи пред Lupa.bg политологът Георги Киряков. 

Моята теза е, че след тези предсрочни избори, по-вероятно е да имаме още едни след това, отколкото да се състави кабинет, припомни тезата си експертът.  

За новия проект на вече бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, които днес потвърдиха намерението си за участие в изборите, Киряков заяви, че съдбата на партията или движението им зависи каква скорост успеят да наберат в следващите месеци до следващия вот.

Зависи дали ще стартират правилно своя проект и ще успеят да привлекат достатъчен брой избиратели. Фейсбук страница не може  да е подкрепа за изборите, това става за минимален достъп до някакъв кръг хора. Много е важно дали ще участват с друга партия в някоя коалиция - например да не взимат чужда регистрация, а просто да участват в коалицията ДБ, като пълноправен партньор Това е една от хипотезите. Другата - да си участват абсолютно самостоятелно, с регистрация през друга партия, като отделен политически играч.

Откъде новата партия ще отцепи избиратели - според Киряков, ще вземат от партията с най-много гласове - т.е. от „Има такъв народ”.

Няма как да не вземат гласове и от ДБ, но логично е да отцепят най-вече от тези, които дадоха доверие на ИТН, защото бяха единствената партия, която можеше да победи ГЕРБ на избори и сега, разочаровани от резултатите, дадени от тях, те ще пренасочат доверието си към партията на Кирил Петков и Асен Василев, заключи политологът.

Според него едва ли "Промяната Продължава" ще вземе сериозен брой гласове от БСП. "Веднага идва аналогията с Георги Първанов - той беше председател на БСП, след това два мандата президент. Направи собствена партия АБВ - колко успя да вземе от гласовете на БСП?", попита риторично политологът.

Той даде пример и с Татяна Дончева, която също беше популярно лице от БСП, направи собствена партия и не успя да вземе сериозен брой гласове от БСП.

За новия служебен кабинет, Киряков смята, че е била логична смяната на транспортния министър Георги Тодоров. Оказа се, че е доста по-близък с партии на статуквото, отколкото се искаше на президента Радев и премиера Янев и това е логично отстраняване. Няколко пъти министърът на транспорта не успя да отвърне убедително на въпроси, свързани с ТЕЦ Варна, припомни политологът.

Стойчо Кацаров пък, очаквано е останал на ветровития си пост на здравен министър. "Около него няма никакви лични скандали. Единствено този, който се разрази с бившия шеф на "Пирогов" Асен Балтов и с бившия здравен министър Костадин Ангелов, кого е назначил и как е назначил. Кацаров е от хората, около когото не се генерират такива скандали, както с гражданството на Кирил Петков, или Спецов с продаването на фирми на безимотни. Нормално е да го оставят в новия кабинет. Той наистина предприе сериозни стъпки за реформа, отсъди експертът.

Киряков обаче призна, че е изненадан от назначението на Даниела Везиева за икономически министър. "Тя е част от едно бивше лоби на НДСВ, което после се позиционира в ДБГ и сега пак намира излаз във властта през служебния кабинет. Това наистина е едно доста солидно лоби, което успя да се мултиплицира в различни проекти. Тя е била зам.-министър на икономиката по време на РБ.

По повод емоционалните призиви за обединение за следващото управление, политологът остана скептичен. 

"Това го говореха преди изборите през юли, много добре си го спомням. Цялата предизборна кампания беше основана на това - как те след изборите ще се обединят и ще направят стабилно правителство и как ще изчегъртат ГЕРБ.

Според експерта, правителство няма да има и след изборите на 14-и ноември, защото това е логиката на събитията, последователността на отношенията между субектите - и като партии, и като коалиции, и като лидери.

Какво основание имаме ние да вярваме, че те ще променят начина си на поведение?, попита риторично Киряков.

"Съвкупно пак ще имаме същия резултат - говорим като сбор на гласовете, включително и с новия субект. Ако ИТН имат по-малко гласове, а Кирил Петков и Асен Василев компенсират тези гласове, пак ще се окаже същата ситуация, ако изобщо ИБГНИ влязат в парламента, защото и там виждаме сериозно разцепление и съмнение, че ще се явят заедно. Как тези субекти ще съберат 121 гласа?!, скептичен е политологът. 

Източник/ци: Георги Киряков пред Lupa.bg: Служебният кабинет остава и след изборите на 14-и ноември - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!