Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американският посланик: Спектакълът свърши, газ за Европа няма!

/Поглед.инфо/ Европа трябва да се подготви по -добре за потенциална газова криза тази зима, особено след като доставките на втечнен природен газ от САЩ не могат да бъдат увеличени допълнително, според представителя на Държавния департамент за енергийната сигурност.

Амос Хохщайн заяви в петък, че доставките на втечнен природен газ от САЩ до европейския континент се извършват с максимален капацитет и ако зимата е тежка, ще трябва да бъдат изпратени допълнителни обеми в Европа по газопровод. „Притеснен съм, че ако зимата е студена, няма да има достатъчно запаси“, каза той пред репортери по време на посещението си във Варшава. Всеки „трябва да е готов и да мисли за това повече, отколкото сега се прави в Европа“.

Хохщайн е загрижен, че запасите от газ в Европа са под средните за последните пет години, което води до рекордни цени на някои пазари и че Русия е в "продължителен период на необяснимо ниски доставки".

Амос Хохщайн е роден на 4 януари 1973 г. в Израел. През 1992-1995 г. служи в Израелските сили за самоотбрана.

Той започва политическата си кариера в Комисията по външни отношения към Камарата на представителите на Съединените щати и заема най -високите държавни длъжности, включително като старши политически съветник в Комисията по външни отношения към Камарата на представителите на САЩ.

През 2011 г. той се присъединява към Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ. През 2015 г. Барак Обама назначава Хохщайн за помощник държавен секретар по енергийните ресурси.

От март 2017 г. до септември 2020 г. той работи като старши вицепрезидент по маркетинга във фирма “Телуриън” (САЩ, Хюстън), частна компания, специализирана в доставката на втечнен природен газ.

От ноември 2017 г. до октомври 2020 г. той работи като независим директор в Надзорния съвет на “Нафтогаз”. През декември 2019 г. фракционният депутат на украинската Рада Андрей Деркач заяви, че ръководството на украинския „Нафтогаз“ под прикритието на европейския газ и под прикритието на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън продава руски газ на украинци , печелейки 1,5 милиарда долара:

Схемата за изкарване на пари от украинците е следната: ръководството на "Нафтогаз" продава руски газ на украинците, наричайки го европейски. Чрез това преименуване тя слага в джоба си 1,5 млрд. долара. Контролиращите реформата в „Нафтогаз“, сред които е Хохщайн, който отговаря за всичко пред Байдън, е нямало как да не знаят за измамата. И съдейки по факта, че част от откраднатите пари са отишли за американски компании, явно са покривали тази схема.

Деркач подчерта, че тази схема е покрита от протежето на Байдън, член на Надзорния съвет на “Нафтогаз”, Хохщайн.

През април 2021 г. медиите съобщиха, че администрацията на Джо Байдън е решила да назначи Хохщайн за специален пратеник за преговори за прекратяването на газопровода „Северен поток 2“.

На 8 септември стана известно, че надзорният съвет на "Нафтогаз" на Украйна е обявил оставката си на фона на напрегнатите отношения с генералния директор Юрий Витренко. Говорейки на брифинг за медиите, председателят на Надзорния съвет Клер Спотисууд каза, че комуникацията с Витренко се е превърнала в „еднопосочна улица“ и добави: „Ние вземаме решения, но той ги игнорира“.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Американският посланик: Спектакълът свърши, газ за Европа няма! - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!