Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wirtschaftswoche: Северен поток 2 е завършен - Москва победи Европа в „газовия шахмат“

/Поглед.инфо/ Москва победи Европа в газовия шахмат, пише германският вестник Wirtschaftswoche. Цените на газа достигнаха почти рекордни нива, а складовете в Европа са празни. Няма значение дали това е пазарен пропуск или властови сметки на Москва: борбата за сега завършения газопровод „Северен поток 2“ едва ли би могла да завърши по-добре за „Газпром“, а и все още предстои зимата.

Завършването на газопровода „Северен поток 2“ беше обявено незабавно, отбелязва германският вестник Wirtschaftswoche. И това е разбираемо: за Газпром и Кремъл беше важно да се обърнат към Европа с ясно, триумфално послание. „Никой няма да може да ни сдържа“, е първата му част, адресирана до всички противници на проекта в САЩ и Брюксел, но и до Зелените в Берлин.

Втората част на това послание звучи с не по -малък триумф: „В близко бъдеще това няма да се промени, ние се погрижихме за това“. Защото Газпром, благодарение на своята стратегия и волята на случайността, е в такова положение, че всеки, който все още иска да възпрепятства газопровода, ще изпита сериозни трудности през следващите месеци.

Всъщност говорим за три пречки, които все още могат да създадат проблеми за Nord Stream AG с Герхард Шрьодер начело, отбелязва вестникът. Първата трудност е така нареченият процес на сертифициране. То трябва да се извърши от Федералната агенция за мрежи на Германия, която е подчинена на Министерството на икономиката. Преди сертифицирането министерството трябва да изключи риска сигурността на доставките за Германия и Европа да бъде застрашена от тръбопровода.

Втората трудност е свързана с европейското законодателство и по -специално с директивата за пазара на газ, изискваща експлоатацията на тръбопровода да бъде отделена от доставчика на газа. Тоест Газпром не може едновременно да поддържа работата на газопровода и да го захранва с газ. Решението на съда по този въпрос може да се проточи до следващата година.

Това обаче няма да спре началото на експлоатацията на газопровода, особено след като се има предвид, че Роснефт вече участва в преговорите в качеството си на по-нататъшния доставчик на газ, за да постигне поне повърхностно спазване на изискванията на ЕС.

Третото препятствие може да бъде присъствието на Зелените в новото германско правителство след изборите. Те са категорично против Северния поток 2 и, подобно на много експерти, смятат, че тръбопроводът е ненужен за снабдяването на Германия и Европа.

"Газпром" обаче е добре въоръжен, тъй като германците скоро може отново да имат чувството, че без газ от "Северен поток 2" няма да преживеят зимата, подчертава Wirtschaftswoche. Следователно, от прагматична гледна точка, най-добре е да се ускори процесът на сертифициране на газопровод.

Зависимостта от руския газ сега се показва особено ясно на германците. "Газпром" разиграва и друга карта, основана върху факта, че запасите от газ в Европа сега са толкова малки, колкото отдавна не са били - съответно газът е по -скъп, отколкото е бил, при това за относително дълъг период.

Този недостиг на газ се дължи на ситуацията на пазара, продължава изданието. Като цяло доставките на газ за Европа и Германия сега показват нарастващ дефицит. От 2022 г. Холандия преустанови всички доставки от своето газово находище в Гронинген, а Газпром доставя толкова газ тази година, колкото беше договорено, но като цяло по -малко, отколкото можеше да се очаква.

В действителност обемите на доставки от Русия сега са по -малки, отколкото биха могли да бъдат, ако преминават предимно през Украйна. И затова съоръженията за съхранение на газ в Германия не са толкова добре запълнени, както например миналата година.

От гледна точка на „Газпром“ е разумно да не се изхвърлят големи обеми газ на пазара точно сега, когато стана възможно да се компенсират изключително ниските цени на газа през предходните години, така че фазата на скъпия газ да не приключи твърде бързо .

Теоретично дефицитът може да бъде покрит от втечнен газ, например от САЩ по искане на европейската страна. Администрацията на Тръмп нарече LPG "газът на свободата" или "молекулите на свободата" и се надяваше да го превърне в хит. Това е възможно работещ вариант, само че цените в Азия вече са доста по -високи, защото икономиката там наистина започна рязко да расте, така че „молекулите на свободата“ по -скоро биха потекли натам, отколкото в посока Европа.

Ако зимата се окаже топла, всичко може да не е толкова зле, признава авторът на статията. Но ако зимата е студена, ниските складови наличности и примамливата перспектива за запълване на дефицита чрез елегантния нов газопровод „Северен поток 2“ могат да ускорят някои официални процедури. Следователно Газпром спокойно може да изчака зимата. Европейците, напротив, не могат.

Разбира се, в случая има и геополитически аспект. Той показва, че недостигът на доставка на газ в Европа е свързан не само със ситуацията на пазара - има и политически мотиви. Например желанието да се покаже на Европа малко по -ясно нейната зависимост от руския газ.

„Във всеки случай Газпром и Кремъл бяха много умни в играта около Северен поток 2 от самото начало“, заключава Wirtschaftswoche. Сега газопроводът е достроен и на европейците в газовата игра е обявен „шах“. Когато партията най-после завърши, Москва няма да закъснее да обяви и „мат“.

Превод: ЕС

Източник/ци: Wirtschaftswoche: Северен поток 2 е завършен - Москва победи Европа в „газовия шахмат“ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!