Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Марио Русинов пред Фрог: Василев и Петков са заплаха за всички партии. Участието им в следващи избори е доста вероятно

Към този момент участието на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков на следващи избори под някаква форма е доста вероятно. Поради технически причини сигурно това ще стане чрез мандатоносител – вече регистрирана партия. Без съмнение те се ползват със всеобхватен модел и привилегированата позиция на яростни противници на корупцията и носители на технократски подход. Като такива те са заплаха за всички партии. Ако ли такава партия е факт, то ще има силно разместване в партийната система поне в краткосрочен план, но не изключвам и по-дълготрайно въздействие.
Това прогнозира в интервю за Фрог Нюз политологът Марио Русинов.

„При всички положения, ако ли такава партия е факт, то ще има силно разместване в партийната система поне в краткосрочен план, но не изключвам и по-дълготрайно въздействие. Без съмнение ще има голямо пренасочване на електорат от всички партии към новата формация, включително ГЕРБ, ИТН, ДБ и БСП. Ако подобна партия съществува ИБгНИ ще имат сериозен проблем с прескачането на четири процентовата бариера“, смята той.

Ето какво още каза политологът:

Искри прехвърчаха на политическата сцена през последните дни. Могат ли да разместят пионките на предстоящите парламентарни избори?

Последните месеци, а не дни, сме свидетели на остра конфронтация. Спорът за пенсиите, както и аферата, покрай предполагаемия опит за подкуп на член от ИТН, са само еманация на задълбочаващи се двустранни процеси.

Това са, от една страна, промяната в поливалентността на партиите. В рамките на сегашната конфигурация се наблюдава не просто приятелски огън, а война на всеки срещу всеки. Обезсмисли се видимото единство на част от партиите и това неминуемо ще носи електорален пасив за част от тях - най-вече по посока ИТН. Всъщност последните постигнаха втвърдяване на най-верния си електорат и отблъскване на част от мекия и среднотвърдия електорат. Вероятно това ще доведе и до промяна, но не радикална, в изборните им листи на следващите избори и преорентиране на част от членовете им към други партии.

Същевременно върви процес на създаване на нова партия или политически проект - този на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков. Към този момент участието им на следващи избори под някаква форма е доста вероятно. Поради технически причини сигурно това ще стане чрез мандатоносител - вече регистрирана партия.

Какво имат и какво нямат настоящите министри - Без съмнение те се ползват със всеобхватен (catch-all) модел и привилегированата позиция на яростни противници на корупцията и носители на технократски подход. Като такива те са заплаха за всички партии. Същевременно не трябва да се подценява липсата на местни структури и кадри (които към този момент те трудно биха имали, макар и всевъзможните слухове по въпроса), както и вероятността да бъдат под прицел от различните медийни кръгове. При всички положения, ако ли такава партия е факт, то ще има силно разместване в партийната система поне в краткосрочен план, но не изключвам и по-дълготрайно въздействие. Без съмнение ще има голямо пренасочване на електорат от всички партии към новата формация, включително ГЕРБ, ИТН, ДБ и БСП. Ако подобна партия съществува ИБгНИ ще имат сериозен проблем с прескачането на четири процентовата бариера.

2. Да очакваме ли ново подреждане на политическите формации?

При хипотезата, че се явяват същите партии, то разместването ще има между първия и втория в момента, но в крайна сметка това няма да има особено значение, тъй като достигането на управленска формула ще е все така сложно.

При хипотезата за вече спомената нова партия, то има реален шанс за сериозно разместване на партиите в това число и изненади в първите три места.

3. Ако се запази същата конфигурация на силите в 47-мия парламент, какъв е шансът да имаме редовно правителство?

Пътят към редовно правителство при тази конфигурация е особено трънлив. Престрелката от последните месеци между досега мислените за „естествени“ съюзници партии ИТН, ДБ и ИБгНИ достигна точка, от която няма връщане назад. Същевременно коалиция с някоя от партиите на статуквото ще са крайно токсични, за която и да е от тези формации, а пък широка коалиция между социалистите, ГЕРБ и ДПС изглежда не само невероятна, но и основателно би довела до обществено недоволство.

4. Как ще повлияят на „Изправи се БГ! Ние идваме“ новите разкрития и скандалът между Татяна Дончева и „Има такъв народ“?

Вече се предприеха стъпки от представители на парламентарната група на ИБгНИ,  които сочат, че разцеплението е започнало. Новосформираното сдружение на остатъка от Отровното трио и Мария Капон е пример за това. Не бива да се забравя, че още в първите дни на предходния парламент Николай Хаджигенов и Татяна Дончева размениха остри думи и отношенията им са обтегнати още от тогава. В такъв смисъл разцеплението е въпрос на време.

Ако ИБгНИ се разделят, то трудно биха били част от законодателния живот. Неофициални източници твърдят, че Капон е финансовият мотор зад партията, а все пак разпознаваемостта на формацията идва по линия на бившия омбудсман Мая Манолова и пиперливия език на Татяна Дончева. В общи линии, струва ми се, че предприемат формула за провал.

5. Как ще коментирате хаоса, който се създаде в пленарна зала около актуализацията на бюджета и по-специално около повишаването на пенсиите?

Цялата история с пенсиите се превърна в една популистка тирада, в която дори самите депутати не бяха много сигурни за какво гласуват. Все пак раздаването на пари преди избори е запазена марка на ПП ГЕРБ. Дали ще има сериозен ефект е рано да се каже, но тактиката е ясна и преди е работила. Друг е въпросът доколко са легитимни такива усилия.

6. Откривате ли носител на коренна промяна сред настоящите политически субекти?

Струва ми се, че изпуснахме исторически шанс за промяна на партийната система. Макар да започнаха процеси на прочистване на системата, то коренната промяна можеше да се случи само през кадрова промяна в ключови органи за разследване на корупцията, които да функционират независимо от и извън жизнения цикъл на парламента. Такива позиции са председателя на ДАНС, председателя на КПКОНПИ, членове на ВСС, главния прокурор и т.н. Въпреки че в момента голяма част от партиите са възприели, според мен, правилни позиции по-важни въпроси, изглежда нямат капацитет да донесат промяна на този етап.

7. Какъв е шансът Борисов да се изправи срещу Радев на президентските избори?

С оглед на процесите на ерозия при ГЕРБ ми се струва малко вероятно Бойко Борисов да участва в президентска надпревара. Все пак във времена на криза партийният лидер трябва да следи структурите си още по-отблизо, което ми се вижда несъвместимо с президентска позиция. Още повече това е огромен риск, защото, ако  Борисов загуби от Радев, това ще делегитимира ГЕРБ ужасно много.  По-скоро ГЕРБ биха заложили на фигура като Даниел Митов или Томислав Дончев за президентската надпревара.

Интервю на Веселка Иванова

Източник/ци: Марио Русинов пред Фрог: Василев и Петков са заплаха за всички партии. Участието им в следващи избори е доста вероятно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!