Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Само 72 души са се определили като българи при преброяването в Северна Македония

Денис Джамбазов

Фондация "Македония" ще внесе писмо до Председателя на Народното събрание и Президента с настояване да се въведат промени в Закона за българското гражданство. "Да се отнема българското гражданство от тези лица, които са се декларирали с различна етническа принадлежност от българска от Северна Македония, а са получили българско гражданство на база етническо самосъзнание българин. Това е деклариране на невярна информация пред службите, пред органите на България", каза за БНР Виктор Стоянов, председател на Фондация "Македония". По думите му България допуска ключова грешка през последните 30 години.

"В Северна Македония Република България няма национална програма и организирана работа, която да е последователна през годините и със смяната на нашите официални представители там и със смяната на ръководните фактори в Министерството на външните работи. Какво означава това. Това означава, че ние не работим организирано с хората в Северна Македония - тези, които се чувстват българи, не чувстват реална истинска подкрепа от България. Това е причината много от тях да се запишат като македонци на сегашното преброяване. Ние трябва да имаме по-организирана и системна работа с хората там", допълни в предаването "Преди всички" Виктор Стоянов.

В Република Северна Македония започва преброяване на населението. Това ще бъде първото за последните 20 години. "Аз работя с хиляди хора от Сверена Македония ежедневно. Вчера съм провел над 50 разговора, защото вчера започна официално преброяването в Северна Македония. Преброени са 91 хиляди 681 души. По моя вътрешна информация като българи са се определили само 72 тях. Тук е много важно да кажем, че имаме 130 хиляди български граждани от Сверена Македония, които са придобили българско гражданство на база български произход и декларирано българско самосъзнание етническо пред нотариус. По-голяма част от тези 130 хиляди души вероятно не живеят в Северна Македония и няма да вземат участие в преброяването – тези, които живеят там, имат законово задължение да се запишат като българи“

На 5 септември 2021 година Министерството на външните работи написа позиция, която започва със следното: "Позицията на България по темата за спазването на правата на българските граждани и гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония е многократно заявявана. Известни са проблемите, с които българите са се сблъсквали в миналото и за съжаление продължават да се сблъскват и до днес: репресии, слово на омраза и неравноправно третиране единствено и само заради изразяване на българското си самосъзнание".

"Изключително коректна позиция. Благодаря на Министерството на външните работи като българин, като български граждани за тази адекватна позиция. В Република Северна Македония няма малцинства по Конституция. Там има части от народи, които съставят македонското общество. Сравняваме с България - в България всички сме българи по Конституция и няма малцинства също, но няма и части от народи. Българският народ е съставен от части на българското общество. Тази държава е мултиетническа в такъв смисъл, че обществото е създадено от части от народи и е срамно и грозно българският народ да не участва в състава на македонското общество“, заяви Виктор Стоянов.

Източник/ци: Само 72 души са се определили като българи при преброяването в Северна Македония - ᐉ Новини от Fakti.bg - Свят | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!