Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стенограма на Байдън и Ашраф Гани: Не е важна истината, а как ще го възприеме обществото

Агенция "Фокус"

Неотдавнашен разговор между президента на САЩ и неговия афганистански колега, преди талибаните да овладеят страната, показва, че нито Джо Байдън, нито Ашраф Гани са били наясно с непосредствената опасност за Афганистан, въпреки че Байдън призовава Ашраф Гани да „постави боец начело на въоръжените сили“. Разговорът се е провел на 23 юли и е продължил 14 минути. Съдържанието му беше публикувано ексклузивно в сряда от Reuters, чиито експерти потвърдиха автентичността на записа, който е получен от анонимен източник, предава Агенция "Фокус".

Стенограма на Байдън и Ашраф Гани: Не е важна истината, а как ще го възприеме обществото 

В разговора Байдън и Гани обсъждат, наред с други неща, военната помощ на САЩ за Афганистан, политическата стратегия и промяната на общественото възприятие, а от стенограмата се разбира, че те не са напълно наясно с мащаба на талибанската заплаха, нито са подготвени за това, цялата страна да падне в ръцете им само за няколко седмици. 

Само 23 дни след обаждането Гани напусна страната, талибаните превзеха Афганистан, а САЩ започнаха масова евакуация на своите граждани и съюзници, операция, при която повече от 123 000 души бяха изтеглени през следващите две седмици . 

Байдън предлага да помогне на Гани, при условие че бившият афганистански лидер успее да убеди обществеността, че има план да поеме контрола върху напрегнатата ситуация в страната. 

„Ще продължим да предоставяме въздушна подкрепа на вашите сили, ако знаем какъв е планът“, казва Байдън на Гани. 

Дни преди преговорите САЩ предоставиха въздушна подкрепа на афганистанските сили за сигурност, което талибаните възприеха като нарушение на споразумението от Доха. Според Reuters, президентът на САЩ е посъветвал Гани да осигури подкрепата на могъщи хора в Афганистан за своята военна стратегия, а след това да назначи „боец“ начело на армията, визирайки министъра на отбраната генерал Бисмила хан Мохамади, който е бил началник Генералния щаб на Афганистанската национална армия (АНА) от 2002 до 2010 г., а след това се присъедини към движението на талибаните и поиска арест на Гани под предлог, че той е предал родината си. 

По време на разговорите Байдън хвали обучената и финансирана от САЩ афганистанска армия, която, по-малко от месец след преговорите, предаде всички големи градове на талибаните, практически без бой. 

„Очевидно имате най-добрата армия. Имате 300 хиляди добре въоръжени войници, които знаят как да се бият срещу максимум 80 000 бунтовници“, казва Байдън. 

Възприятие 

През голяма част от разговора Байдън говори за проблема с „възприятието“. 

„Не е нужно да ви казвам, че по света, но и в някои части на Афганистан, впечатлението е, че нещата не вървят добре в борбата с талибаните. Необходимо е да се създаде различна картина на ситуацията, независимо дали е вярна или не. Това би променило възприятията и би означавало много“, обръща внимание Байдън на Гани, като го съветва, че би било добре видни политически фигури в Афганистан да проведат съвместна пресконференция и да подкрепят новата военна стратегия. 

Reuters отбелязва, че от съдържанието на разговора може да се заключи, че Байдън не е очаквал пълен срив на афганистанската армия и падането на страната в ръцете на талибаните, което се случи само след 23 дни. 

„Ще продължим да се борим яростно, дипломатически, политически и икономически, за да оцелее правителството ви и да бъде по-силно и по-добро“, категоричен е американският лидер. 

Белият дом отказа да коментира разговора, но публикува изявление, в което подчертава подкрепата на Байдън за афганистанските сили за сигурност. 

Какво казва Гани на Байдън 

От друга страна, Гани в разговора си с Байдън, изразява увереност, че мир може да бъде постигнат само с „ребалансиране на военното положение“ и добавя - „трябва да реагираме бързо“. 

„Ние сме изправени пред тотална талибанска офанзива, с пълната логистична подкрепа на Пакистан и поне 10 000 до 15 000 международни терористи“, казва Гани. 

Афганистанското правителство и американските експерти многократно сочат с пръст Пакистан като помощ и ключов фактор за възстановяването и реорганизирането на талибаните, което пакистанското правителство отрича като „мит“ и „оправдание“ за Гани, за да „оправдае своята некомпетентност като лидер“. 

В периода на разговора между Байдън и Гани, който напусна страната в средата на август и избяга в ОАЕ, САЩ вече планираха да се изтеглят от Афганистан. Байдън отложи евакуацията за няколко месеца, тъй като май беше предвиден като краен срок от неговия предшественик Доналд Тръмп. Също така през този период талибаните вече контролираха почти половината от провинциалните центрове, което беше доста силен сигнал, че положението със сигурността в страната се влошава.

Тогавашното правителство в Кабул обеща на обществеността промяна във военната стратегия и твърдеше, че защитава големите градове. Байдън също подкрепи стратегията, като заяви, че тя ще промени представите за ситуацията в Афганистан. 

„Аз не съм войник, така че не ви казвам точно какъв трябва да бъде вашият план, но той не само ще ви помогне повече, ще промени и възприятието за вас“, казва Байдън и добави, че американската помощ и подкрепа ще им помогнат „наистина да се мобилизират“. 

Че тази промяна в стратегията е илюзия, показват събитията през следващите седмици, в които талибаните завземат все повече градове и провинции, често без да изстрелят един патрон. Съединените щати смениха тона. На 9 август говорителят на Пентагона Джон Кирби гневно заяви, че защитата на страната, градовете и народите е отговорност на афганистанските сили за сигурност. 

„Това е тяхната армия, техните провинциални центрове, те хората, които трябва да ги защитават“, каза Кърби. 

Два дни по-късно американското разузнаване заяви, че талибаните могат да изолират Кабул в рамките на 30 дни и да го превземат за три месеца. Само четири дни по-късно градът падна. 

Хамид Карзай няма да ни е от полза 

Разговорът между двамата президенти засяга и друг ключов проблем на властите в Кабул, а именно постоянните вътрешнополитически борби и разединението на правителството. 

Когато Байдън моли Гани да включи бившия президент Хамид Карзай на пресконференцията, афганистанският лидер отказа. 

„Карзай няма да е от помощ. Не можем да доведем всеки човек, особено не този, който непрекъснато е против нашето правителство. Опитваме с него от месеци. Последният път, когато го срещнахме, говорихме 110 минути. Той ме ругаеше и ме обвини, че съм американски слуга“, каза Гани, на което Байдън отговаря, че ще се въздържи от коментар. 

В същия ден Гани разговаря и със съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, генерал Марк Мили и командващия Централното командване на САЩ Франк Макензи. Reuters заявява, че имат и препис от този разговор. 

И при тях акцентът e повече върху глобалното възприемане на ситуацията в Афганистан, а по-малко върху разработването на военна стратегия. 

„В САЩ, в Европа и в медиите има впечатление, че талибаните набират сили и се движат към победа в Афганистан. Трябва да променим този наратив“, казва Мили, докато Макензи добавя, че „времето не е наш приятел“ и „трябва да действаме бързо“.

Източник: "Фокус"

Източник/ци: Стенограма на Байдън и Ашраф Гани: Не е важна истината, а как ще го възприеме обществото | glasove.com Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!