Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ФИНАЛ: Падна охраната на Бойко Борисов (ШОУТО НА ЖИВО)

След остри дебати и множество скандали председателят на парламента Ива Митева обяви законопроекта за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана за приет на първо четене. Така се отнема охраната на Бойко Борисов, Цвета Караянчева. Без държавни гардове остават още главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента.

Според вносителите, НСО ще охранява задължително само „тримата големи” - президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите - само при застрашеност.

"Предложих процедура за връщането на гласуването по двата законопроекта. Тук, в пленарна зала, чух, че правилникът не е бил нарушен и че решенията, които са били взети, са валидни.

Председателят на НС не е прекратил заседанието, след като е установил кворум. Продължил е заседанията и по искане на Мая Манолова е направена проверка на кворума преди прегласуване на законопроекта. Установява се наличие на кворум - 125 присъстващи.

Веднага след това е проведено гласуване, при което "за" са гласували 102 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители", категорична бе председателката на Народното събрание.

Преди час вие твърдяхте, че процедурата не е спазена и законите не са приети. Сега твърдите точно обратното. Съжалявам, че вие сте доктор по конституционно право, скочи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова а Митева ѝ отговори, че може да оспори решението ѝ пред КС.

Знам, че сте добър юрист и много добре осъзнавате какво правите, но искате да угодите и под натиск на председателя на групата ви променяте мнението си, обърна се към Митева Александър Ненков от ГЕРБ. Представете си какво ще се случи, когато минем на второто гласуване на бюджета, предупреди той.

Малко по-рано, преди пленарното заседание, председателят на НС Ива Митева свика Председателски съвет заради промените в Закона за НСО, които вчера предизвикаха бурни спорове в парламента.

Парламентарните групи отново не постигнаха съгласие за това дали са приети промените в Закона за НСО, стана ясно след извънредното заседание на Председателския съвет.

В четвъртък депутатите вкараха на първо четене закона за НСО, но в крайна сметка така и не разбраха отнели ли са охраната на главния прокурор Иван Гешев, или не.

Спорът се превърна от дебат по текстовете, които намаляват броя на лицата с охрана от НСО, в скандал за кворума. Според Ива Митева гласуването на поправките в закона вчера е било нелегитимно и цялата работа на депутатите от четвъртък се е обезсмислила.

В началото на заседанието Ива Митева предложи да включат гласуването на законопроектите за изменение и допълнение в Закона за Националната служба за охрана в днешния дневен ред, което породи нов скандал и депутатите излязоха в 30-минутна почивка.

"След като се запознах със стенограмите, заключих, че при първото гласуване има нарушение на правилника, гласувано е по-малко от 30 секунди. Констатирана е липса на кворум, заседанието не е прекратено, не е поискана проверка на кворума.

Според мен всички гласувания са нищожни. Предлагам в днешния дневен ред да се включи като точка", заяви тя в началото на заседанието на Народното събрание.

Няма основание точката да се гледа отново. Вие не бяхте в пленарната зала. Вчера беше извършено гласуване и двата законопроекта не бяха приети дори на прегласуване, скочи с обратна позиция Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Всички се опитвате да пренапишете и правилника, и нови правила в конституцията, обърна се тя към мнозинството. И възрази председателят да прави подобно предложение и напомни, че тя е първа сред равни.

Ива Митева отговори, че щом не е имало кворум, не е имало как да се продължи с гласуването на законопроектите.

По време на жестоките скандали Тошко Йорданов нарече ГЕРБ „мафиотска структура”, а Деси Атанасова се качи на трибуната и поиска отстраняването на шефа на ПТ на „Има такъв народ“.

Източник/ци: ФИНАЛ: Падна охраната на Бойко Борисов (ШОУТО НА ЖИВО) - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!