Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Няма връщане назад: САЩ стартираха разпадането на НАТО

/Поглед.инфо/ Поредицата неуспехи във военните операции на НАТО принуждават съюзниците да се оттеглят от неработещата организация.

На фона на продължаващата поредица от неуспешни действия на НАТО за установяване и поддържане на реда и демокрацията в света, европейските държави обмислят възможността да напуснат Алианса. От всички известни операции на НАТО нито една не е имала военен успех. Дори според признанието на редица високопоставени военни от централата на Северноатлантическия алианс и американски стратези от РАНД, военно-политическият блок днес не е в състояние да изпълнява задачи по време на дългосрочни мащабни военни конфликти .

Освен това значителна част от вече изпълнените мисии имат сериозен отрицателен ефект върху вътрешното положение в ЕС и неговата външна политика. Всъщност можем да приемем, че политиката на НАТО е довела до Брекзит и действителния срив на ЕС като център на сила.

Като пример можем да разгледаме операциите на съюзниците в Близкия изток.

Военната намеса на САЩ и съюзниците в Либия през 2011 г. всъщност инициира гражданска война в Джамахирия. Подкрепяйки незаконния и нелегитимен Национален преходен съвет на Либия, причинявайки критични щети на икономиката, разгромявайки правителствените сили и убивайки около 50 хиляди души, коалицията доведе Либия до разпада. Не е известно колко време ще се възстанови тази процъфтяваща арабска държава.

Също така НАТО безуспешно продължава да провежда операции с подобна ефективност в Сирия в продължение на 10 години и в Афганистан в продължение на 20 години. И двете войни разкриха абсолютната неспособност на ръководството на Алианса да управлява ситуацията, тъй като балансът на силите в Сирия се върна в първоначалното си състояние, а талибаните, след бягството на американците, почти безпрепятствено завзеха властта. Последното фиаско на САЩ в Афганистан се превърна в поредния катализатор за ускоряване на движението към независимост на провеждането на военни операции от членовете на блока на НАТО.

Не е ясно обаче какви цели всъщност е преследвало военно-политическото ръководство на САЩ, използвайки многонационални сили в операциите на НАТО в Близкия изток. Най -очевидните възможности са установяването на контрол върху петролните и газовите региони, разбойническото завземане на пазара на оръжия в региона, налагането на национални интереси на чужди държави, което доведе до хуманитарни бедствия и нарушаването на регионалния военен и политически паритет, както и катастрофално увеличение на миграционните потоци, насочени към Европа. А мигрантите от своя страна стават двигател на нетолерантността, жестокостта, екстремизма и тероризма.

По този начин дейността на НАТО не допринася за стабилизиране на международната обстановка като цяло и военно-политическата обстановка в Близкия изток и Европа и поради това е несъстоятелна.

Превод. В. Сергеев

Източник/ци: Няма връщане назад: САЩ стартираха разпадането на НАТО - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!