Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кирил Петков за атаката от ИТН: Готовността да изкажат всякакви неверни неща поражда супер много съмнения

В едно съм сигурен – тази готовност да изкажат всякакви неверни неща, включително и за бизнесите ни, за мен поражда супер много съмнения. Това коментира пред БНР служебният министър на икономиката по повод атаката на „Има такъв народ“, последвала отказа му за участие в кабинета на партията. Той отказа да назове посредника от ИТН, който е осъществил връзка с него преди срещата му със Слави Трифонов.

Петков припомни още, че трите партии, които го атакуваха по казуса с канадското гражданство, бяха „Има такъв народ“, ДПС и ГЕРБ. 

„Оттук нататък единственото, което би ми било интересно, е решението на Конституционния съд. Не съм ходил до Румъния“, уточни икономическият министър по повод полученото в посолството на Канада в Румъния удостоверение от канадските власти. 

„Даже няма много какво да се гледа в този сертификат. Това не зависи от канадските власти“, допълни той. 

„Конституционният съд е единственият, който може да говори по тази тема и трябва да отчете кога българската държава приема отказа за валиден“, подчерта Кирил Петков, като нарече казуса „екзотичен“. По думите му случаят с неговото гражданство би отворил вратите за много други българи, които искат да променят страната. 

Петков не отчита своя грешка, защото е бил абсолютно убеден, че отказът от чуждо гражданство е валиден. Той потвърди, че към днешна дата няма нито един канадски документ. 

Що се отнася до актуализацията на бюджета, Петков изрази надежда тя да бъде приета. „Всичко друго би било абсолютна безотговорност. Умолявам даже всички политически партии, независимо че явно ще идват избори, да се стегнат и да приемат отговорното решение, че този бюджет трябва да бъде приет, преди да бъде разпуснато това Народно събрание“ призова министърът на икономиката. 

„В последния месец само ни вкарват в обяснителни режими. Ние по два дена в седмицата прекарваме на наказателната скамейка в парламента“, добави той. 

Запитан водени ли са разговори от страна на БСП за участие в правителство, Петков бе категоричен: „Никой не е говорил с нас“. С държавния глава също не са провеждани разговори за включването на Петков в следващ служебен кабинет. 

„До този момент го играем много екипно в служебното правителство и за мен това би било поемане на отговорност по правилния начин. Ако се реши, че това не е най-оптималното, не бих се сърдил на никой по никакъв начин, защото в момента са много динамични нещата, много фактори влияят“, поясни Петков. 

В отговор на въпрос ако не го видим в следващо служебно правителство, ще прави ли нов политически проект, той коментира: 

„Нека го говорим, когато стане факт. Не мога това да го казвам в момента. В момента съм служебен министър, който трябва да е безпартиен. Останаха две седмици. Имаме енергия да продължим да бъдем част от промяната. Какъв е най-добрият начин да го направим, ще бъде много сериозен разговор не само с нашите съмишленици, но и с нашите семейства, с нашите партньори. Трябва да помислим внимателно, но знаем, че България има нужда от още промяна.“ 

За съвместното решение с Асен Василев и Николай Денков да участват в служебното правителство и за евентуално бъдещо продължение Петков уточни: 

„Рамката, в която бяхме, заедно взехме това решение да влезем, беше дадена от президента. За мен това е единствения формат, в който бих влязъл в политическа роля, експертна роля – където имаме обща визия, но как се постига тази визия, имаме пълна свобода и никой не ти вдига телефона, никой не ти казва нещо.“ 

„През цялото време сме държали комуникация, много продуктивна, но не съм получил нито един път насока – направи това или направи онова“, разказа министърът за взаимодействието си с президента Румен Радев. 

„Разкритията в ББР не са най-големият проблем, а реалното спиране на 850 заема, които са били в процедура на одобрение и са били на финалната права да бъдат дадени“, коментира още Кирил Петков. По думите му средният размер на тези заеми е бил над 50 милиона. Неговата версия е, че със слагането на таван на кредитите от банката засегнати са реагирали. 

„Има една линия, отвъд която не съм десен човек – 42% от пенсионерите да са под линията на бедност не е ОК за мен“, каза още той. 

Според него Христо Иванов си стои много добре като лидер на ДБ. Петков нарече абсурдни евентуални негови лидерски намерения към тази партия. 

„Промяната в България е съвсем възможна и не е толкова трудна, колкото всеки се опитва да я обясни. Ние като отбор имаме енергията да го направим“, декларира още Петков. 

„Когато не се чувстваш сам, като бяла птичка, която едва ли не никой не я разбира, това чувство е много хубаво“, изтъкна той относно Фейсбук групата в негова подкрепа, която наброява над 90 хиляди членове. 

„Няма опиум при мен от тази страна. Едно от нещата, които научих – ако човек иска да влезе в политиката, условие номер 1 трябва да бъде, че животът му извън политиката е по-добър, отколкото в политиката. Защото ако дори за момент се влюби в идеята, че е месия, че е невероятен, шансът да изкриви нещата, които трябва да направи, е огромен“, завърши той.

Източник/ци: Петков за атаката от ИТН: Готовността да изкажат всякакви неверни неща поражда супер много съмнения

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!