Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: СХЕМА: Бойко искал да лапне милиони от държавните бензиностанции – взима „Петрол“ от Гриша Ганчев и я дава на Жоро Инса (РАЗСЛЕДВАНЕ)

Бойко Борисов е искал да лапне милиони за корупцинното си чекмедже със създаването на Държавната петролна компания, която уж да свали цените на горивата в България.

Новата крадлива схема на Мутрата разкри източник на Narod.bg от върховете на управлението.

Основната идея на Баце била веригата „Петрол“, оценявана на 1,3 милиарда лева, да бъде отнета от Гриша Ганчев и дадена на придворния олигарх на ГЕРБ Георги Самуилов – Жоро Инса, който пък да я препродаде на държавата в пъти по-скъпо от реалната ѝ стойност, а „рестото“ да бъде поделено между схемаджиите.

Именно инфраструктурата на „Петрол“ трябвало да бъде използвана за създаването на държавни бензиностанции.

Според плана на Мутрата Гриша Ганчев щял да бъде рекетиран да се раздели със собствеността си с обещание, че делата срещу него ще бъдат смачкани, а връзките му с банкера Цветан Василев – забравени.

Планът за нов грабеж обаче срещнал неочаквана спънка – Мутрата падна от власт и сега бъдещето на Държавната петролна компания не зависи от мафията ГЕРБ.

В средата на март, месец преди глутницата на Бойко да лбъде изритана от управлението, стана ясно, че без никакъв шум е назначено ръководството на Държавната петролна компания – онази компания, която хем трябва да конкурира, хем да контролира останалите играчи на пазара за горива.

Начело на компанията застава досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев, а в Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще е заместник на Илчев, и Радостина Белчева. Всички те са с мандат от 5 години.

Голямата новина обаче не беше анонсирана официално, а медиите разбраха за нея от справка в Търговския регистър.

Защо е тази потайност?

Ако си спомняте добре, през май 2020 г. финансовото министерство (тогава все още ръководено от касичката на Баце Владислав Горанов) реши изненадващо да навлезе в пазара на горива и да създаде въпросната компания, която да оптимизира управлението на държания резерв и да създаде 100 държавни бензиностанции в цялата страна.

Най-доволен от всичко това трябваше да е крайният потребител, който да получава най-ниската цена за най-високото качество, защото ще има конкуренция на пазара с горива.

Два месеца по-късно парламентът под ботуша на ГЕРБ одобри необходимите законови промени, а държавата отпусна 50 млн. лв. бюджет за компанията за тази година, а за следващите са предвидени бюджети от по 30 млн. лв.

Самата компания бе създадена в последните дни на 2020 г. Прелюбопитно е, че никъде в предмета на дейност не е записано, че ще извършва продажба на горива през държавни бензиностанции.

От правилника за дейността на компанията става ясно, че се предвижда да има няколко териториални звена – петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти, но не и бензиностанции.

Една година по-късно компания има, ръководство има, отпуснати пари има, а бензиностанции и прозрачност по схемата няма.

„Не по-рано от 1-2 години ще започне изграждането на държавните бензиностанции“, заяви пресният шеф на Държавната петролна компания.

Според него ще е добре те да изпълняват по-скоро социална функция и да се разположат основно в населени места, където в близост няма частни бензиностанции.

В тях може да се предлага горивото, което е останало непродадено, а целта е регулиране на пазара. Всичко това обаче ще се изяснява тепърва, тъй като сега започва процеса по приемане и предаване.

Сега на преден план стои въпросът за ремонт на базите, за да отговарят на европейските изисквания.

И така поредният мегапроект е в ход, държавата плаща за бъдещи „социални бензиностанции“, а в реалния живот народът плаща гориво, чиято цена продължава да се покачва.

Източник/ци: СХЕМА в Narod.bg: Бойко искал да лапне милиони от държавните бензиностанции – взима „Петрол“ от Гриша Ганчев и я дава на Жоро Инса (РАЗСЛЕДВАНЕ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!