Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пак чакаме спасение от нещо, което противоречи на здравия разум. Чета и вярвам на очите си: 72% от българите смятат, че България...

Чета и вярвам на очите си: 72% от българите смятат, че България отива на зле. Толкова са били процентите на недоволните от управлението на Борисов и ГЕРБ по време на миналогодишните протести. В същото време към дата 22 август 2021 г. ГЕРБ събира най-много гласове, ако изборите биха били днес.
И това не е всичко. 52 на сто от анкетираните от Маркет Линкс харесват и одобряват служебното правителство.

Нещо не разбирам: Министрите на президента Радев се радват на огромно доверие, защото разкриват пладнешкия грабеж на Борисовото управление. Но пък за ГЕРБ щели да гласуват най-много избиратели… В същото време и миналото лято и днес над 70% от населението смята че държавата се свлича по нанадолнището.

Доверието в парламента е на ниво 17%, което доближава 14-те процента при ГЕРБ и председателката ПКП.

Какво стана с мита, че българите са най-умните, изобретателните и находчивите в света?

72% са на мнение, че държавата е зле и ще става още по-зле, но почти същият процент хора не си купуват нито една книга за година! На каква база имат мнение, претенции и очаквания? Дори социолозите да не са съвсем прави, проблемът с мнението на хората си остава.

Може да не сме най-тъпите в Европа – по средно IQ на 31-во място от 44 държави, но има чудатости в народопсихологията ни, които дори Иван Хаджийски трудно е разгадавал.

Плутарх е един от големите познавачи на духовния свят и на народа, и на управниците, и на елита въобще. Сам от знатен род, той уважавал много обикновените граждани и на тях посвещава много от философските си трактати. Не им спестявал обаче слабостите, които хитроумно натяквал и осмивал. Негова е мисълта: На народа трябва да се каже: Един и същи човек не може да ви бъде и управник, и прислужник.

И продължава: При голяма опасност и при особени обстоятелства тълпата обикновено очаква спасение по-скоро от нещо, което противоречи на здравия разум, отколкото да е в съгласие с него.

Ще припомня и онази притча за тримата работници, която Плутарх разказвал.

Трима работници пренасяли камъни с количка. Към тях се приближил някакъв човек и им задал поотделно един и същ въпрос: „Какво правиш?“ Първият отвърнал: „Бутам тази проклета количка.“ Вторият рекъл: „Изкарвам си хляба“. Третият се засмял: „Строя красив храм!“

Всички те вършели едно и също, но възприемали това по различен начин, следователно и резултатът от работата им бил различен. Затова, – пише Плутарх, – човек преди всичко трябва да е наясно с мотивите, с които се захваща за нещо или оценява свършеното от други.

Предишното управление ни ограби – днес е накичено с най-високо доверие! Не, това не е „мъдрастта на българите“, лудост е! ИТН губи леко доверие, ГЕРБ качва силно, а „Взраждане“ е новата политическа сила, кото ще се окаже в парламента. Струва ми се опасна прогноза, неприятна и вредна. Пак ли ще ни доъде акълът, ама след това!

И се чудя: къде попадаме, бутайки количката с камъните на нашето недоволство и заблуди?

Огнян Стефанов

Frognews.bg

Източник/ци: Пак чакаме спасение от нещо, което противоречи на здравия разум. Уроците на Плутарх – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!