Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тошко към Гешев: Затвори си очите за кюлчетата и Мата Хари

Кадър БТВ

Разпра между Иван Гешев и Тошко Йорданов в комисията в парламента.

Тошко Йорданов се обърна към него:

"Осъзнавате ли в каква ситуация поставихте себе си и прокуратурата? На вас законът ви позволява да кажете, че не сте нахлули в президентството или че не ползвате бюрото по защита като лична преторианска гвардия. Законите се правят да служат на гражданското общество. Вие нарушихте неписания договор между гражданите и институциите, превръщайки бюрото по защита във ваша преторианска гвардия и нахлувайки в президентството. Оценката беше дадена от хората миналата година, когато 6 месеца хората бяха на площадите, искайки оставката ви. Законите се правят в народното събрание. Вие явно сте против. Но има политическа воля и ще бъде извадено бюрото и върнато в съдебната власт"

Гешев отговори:

"Много трудно да отговориш на политически тези с юридически аргументи. Не може да се прави разлика на база на критерии извън закона. Законите се спазват добри или лоши, такива каквито са към момента. Не може да се прави разлика на база критерии извън закона. Това, което описвате е политически неправилно, но е законосъобразно. Българският наблюдаващ прокурор и два български съда са решили, че е законосъобразно. Ако някога се дадат различни критерии ще спазваме такива, каквито въведете вие. Ако някога се промени законодателството и се въведе, че законът ще се прилага за едни, а за други не, ние ще спазим закона. Сега "преторианска гвардия" е политическа оценка. Вие имате право. Вие сте политик. Аз нямам право да влизам в политически оценки. Това не е така. Защо ме охраняват? Познавате г-н Рашков. Можете да питате. Той разполага с необходимата информация. Никой не ме карал да ставам главен прокурор. Аз не се притеснявам дали ще ме охраняват. Надявам се да не е от емоционални причини. Направете така, че да сме първата страна в ЕС, в която да не се охранява главния прокурор. Не ме е страх.  Надявам се да бъде взето рационално решение."

Тошко Йорданов отвърна:

"Думите ви щяха да има смисъл, ако не прилагахте избирателно закона. Няма разследване за кюлчета, снимките и за Мата Хари. Много лесно може да разберете коя е, има записи. Вие прилагате избирателно закона. Разследвате едни и си затваряте очите за други. Така че репликата ви няма стойност." 

Гешев отвърна:

"Всичко което, е законно е морално. Да ви обясня, не главният прокурор разследва в България. След реформата на правосъдния министър Христо Иванов при правителството на Бойко Борисов през 2016 година българският главен прокурор е административен ръководител. След реформите по прокурори, които взима самостойни решения." 

Източник/ци: Petel.bg - новини - Тошко към Гешев: Затвори си очите за кюлчетата и Мата Хари

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!