Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цонев: За ДПС темата с гражданството на Петков не е приключила

За ДПС темата с канадското гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков все още не е приключила. Това обясни зам.-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев пред NOVA.

Припомняме Ви, че служебният министър на икономиката Кирил Петков вчера съобщи, че е получил своето потвърждение - официално вече не е канадски гражданин. Първоначално въпросът около двойното гражданство на Петков беше повдигнат от политическата партия "Има такъв народ", а след това и ГЕРБ, и ДПС също погнаха министъра по темата. 

"Интересува ни към датата 12-и май, когато президентът публикува своя указ за назначаване на служебния кабинет - имал ли е двойно гражданство Кирил Петков, или е нямал - към тази дата. Конституцията изрично повелява, че граждани с двойно гражданство не могат да имат двойно гражданство и да бъдат министри. Това е, което ни интересува”, допълни Цонев. 

Зам.-председателят на ДПС каза, че президентът Румен Радев няма как да избяга от отговорност, ако е знаел, че Кирил Петков е имал двойно гражданство. „Пред нас държавният глава потвърди, че преди да го назначи го е питал: „Какво носи в сърцето си”, а не носи ли си паспорта - върнал ли го е? И той му е отговорил, че носи България и президентът  заяви пред нашата парламентарна група, че това е било достатъчно, за да го назначи за министър”, посочи Цонев. 

По думите на Цонев Радев е показал своята „етническа нетолерантност” с въпроса си към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - „Коя е неговата родина-майка?”, който президентът зададе по време на консултациите с партиите. „Целият турски етнос го приема така, защото ни заляха с имейли и обаждания. Те приемат това лично”, посочи той. 

Относно подозренията на Петков - че ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ” играят отборно срещу него, зам.-председателят на ПГ на ДПС каза: „Няма координирана атака и няма отборна игра, и не може да има”, категоричен е Цонев.

.

Източник/ци: Цонев: За ДПС темата с гражданството на Петков не е приключила

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!